Gumb išči|

Zapri iskalnik

19.01.2022 / Sporočila za javnost

Zdravstveni dom Brežice obvešča glede spremembe izvajanja testiranj

Deli na FBNatisni

Zaradi povečanega števila okužb s korona virusom v Republiki Sloveniji v zadnjih dneh, so se povečale tudi potrebe po testiranju oziroma dokazovanju predmetne okužbe. Naša največja laboratorija za mikrobiologijo, tj. NLZOH in IMI, sta pred pojavom korona virusa letno opravila 10 tisoč PCR preiskav. Danes jih opravita v enem dnevu tudi 15 tisoč. V Sloveniji želimo ohraniti PCR metodo kot zlati standard za potrjevanje okužb s korona virusom. Zato je pripravljen spremenjen protokol izvajanja testov, ki bo po ocenah za 30 do 35 % zmanjšal potrebo po PCR testih in hkrati le-te ves čas ohranjal in zagotavljal prioritetno za obolele in tiste, ki jih potrebujejo iz drugih zdravstvenih razlogov.

Obvestilo o spremembe izvajanj testiranj v Zdravstvenem domu Brežice (PCR)

 

SPREMEMBE PROTOKOLA

Spremembe protokola temeljijo na izhodišču, da vsi, ki potrebujejo test, najprej opravijo HAGT ali HAGT za samotestiranje.

Od asimptomatskih kandidatov za test PCR ga lahko opravijo le tisti s pozitivnim rezultatom HAGT ali HAGT za samotestiranje.

Pri simptomatskih bolnikih pa test PCR opravijo tisti, ki jih napoti zdravnik zaradi zdravstvenega stanja, vezanega na korona virus, ali drugih zdravstvenih razlogov ali tisti, ki imajo pozitiven HAGT.

Simptomatski bolniki, ki imajo negativen HAGT gredo za 3 dni v samoizolacijo in dobijo bolniški stalež. Če v 3 dneh simptomi izzvenijo, nadaljnja obravnava ni potrebna, v kolikor pa v treh dneh ne pride do izboljšanja respiratorne simptomatike, opravijo test PCR. Nadaljnji koraki so odvisni od izvida testa.

 

Urnik HAGT testiranj v tednu od 17. do 21. 1. 2022 - https://www.brezice.si/sl/novice/2022011710284704/presejalna-in-samoplacniska-testiranja-v-tednu-od-17-do-2112022

Protokol testiranja.jpg