Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

02.05.2022 / Sporočila za javnost

Prvomajska budnica in proslava

Deli na FBNatisni

Po dveh letih je staro mestno jedro Brežice v prvomajsko jutro prebudila budnica KD Gasilski pihalni orkestre Loče. Vse dobro ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela sta zbranim zaželela župan Občine Brežice Ivan Molan in predsednica KS Brežice Alenka Černelič Krošelj. Gasilski pihalni orkester Loče je z budnico razveselil tudi stanovalce in zaposlene v Domu upokojencev Brežice. Ob 11. uri se je na jasi pod Sv. Vidom na proslavi ob 1. maju zbrala množica pohodnikov, ki so prisluhnili glasbenemu programu KD Pihalni orkester Kapele in Pevski skupini TRTA (KUD Anton Kreč Čatež ob Savi). Zbrane sta nagovorila predstavnika organizatorja prireditve, predsednik PGD Sobenja vas Jože Savnik in župan Občine Brežice Ivan Molan.

Prvomajska proslava

Predsednik PGD Sobenja vas Jože Savnik je v uvodu pozdravil zbrane in dejal, da ga veseli lepo število obiskovalcev, ki so prišli na prvomajsko srečanje. Za pomoč pri organizaciji dogodka se je zahvalil županu  Občine Brežice Ivanu Molanu in župniku Župnije Čatež ob Savi Jožetu Packu, ki vsako leto omogoči društvu uporabo prostora in elektrike. Ob tej priložnosti je predsednik gasilskega društva dejal, da bo Sobenja vas ob krajevnem prazniku 27. 8. 2022 organizirala vaške igre in veselico, s katero bo gasilsko društvo tudi obeležilo 90-letnico svojega delovanja.

Udeležence srečanja je v nadaljevanju nagovoril župan Ivan Molan. Kot je v svojem nagovoru izpostavil, da je tudi danes, po več kot 130 letih, še kako pomemben boj za delavske pravice, ter da si bo  tudi v prihodnje še marsikdaj izboriti in izpogajati marsikatero pravico delavcev oz. zaposlenih. Župan je opozoril, da delavske pravice ureja državna zakonodaja, ki jo sprejema Državni zbor, lokalne skupnosti oz. občine pa so tiste, ki skrbijo za to, kako svojim občanom zagotoviti čim boljše in kakovostnejše življenje. Občina Brežice je v zadnjih dveh letih intenzivno delala na tem, da je investirala v izboljšanje javne lokalne infrastrukture in s tem izboljšala pogoje na področju šolstva, zdravstva, prometa, ipd. Občina bo tudi v prihodnje skrbela za izboljšanje pogojev za življenje v občini tako na področju infrastrukture kot društev. Društva, ki v veliki večini temeljijo na prostovoljnem delu članov so izjemnega pomena za življenje v občini, zato jim bo občina nudila podporo tudi v prihodnje.

Program so s himno Republike Slovenije začeli in z naborom skladb tudi zaključili članice in člani KD Pihalni orkester Kapele, ki je eden od najstarejših orkestrov v Sloveniji, saj je bil ustanovljen leta 1850. Glasbeni program so sooblikovali tudi člani Pevske skupine TRTA (KUD Anton Kreč Čatež ob Savi), ki obeležujejo 12. obletnico delovanja. Prireditev je povezovala Anja Urek.

DSC_1099.JPGDSC_1101.JPGDSC_1102.JPGDSC_1105.JPGDSC_1108.JPGDSC_1121.JPGDSC_1123.JPGDSC_1125.JPGDSC_1130.JPGDSC_1141.JPGDSC_1152.JPGDSC_1153.JPGDSC_1159.JPGDSC_1166.JPGDSC_1167.JPGDSC_1169.JPGDSC_1174.JPGDSC_1176.JPGDSC_1182.JPGDSC_1185.JPGDSC_1191.JPGDSC_1202.JPGDSC_1212.JPG