Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

07.06.2022 / Zanimivo

Dan Primoža Trubarja

Deli na FBNatisni

Dan Primoža Trubarja je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 8. junija, vendar pa ni dela prost dan. Praznik je namenjen obeležitvi osrednje osebnosti slovenskega protestantizma v 16. stoletju in hkrati najpomembnejše osebnosti v razvijanju temeljev za oblikovanje slovenskega naroda Primoža Trubarja. Sprejet je bil leta 2010 na posredno pobudo tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.

Vir podatkov: https://sl.wikipedia.org/wiki/Dan_Primo%C5%BEa_Trubarja

 

V več virih najdemo podatek, da se je Primož Trubar rodil 8. junija 1508 v Rašici v današnji občini Velike Lašče. Umrl je junija 1586 v Tűbingenu v Nemčiji. Občina Velike Lašče prav na današnji dan v spomin na velikega rojaka obeležuje občinski praznik.

Avtor prvih natisnjenih knjig

Primož Trubar je avtor prvih natisnjenih knjig v slovenskem jeziku, Katekizma in Abecednika iz leta 1550. Katekizem je Trubar izdal pod psevdonimom »ilirski domoljub«. 260 strani dolgo delo je nastalo v Rothenburgu ob Tauberi, leta 1550 pa je brez imena in letnice izšlo pri tiskarju Petru Frentzu v mestu Schwäbisch Hall. Na tem mestu je svoje rojake prvič v zgodovini imenoval Slovenci in slovenščino utemeljil kot knjižni jezik.

Abecednik pa je bralni priročnik, ki ga je skupaj s Katekizmom objavil kot osem listov obsegajočo knjižico z abecedo, namenjeno preprostemu ljudstvu kot pripomoček za učenje branja.

 

Vir podatkov: https://www.druzina.si/clanek/dan-primoza-trubarja