Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

11.10.2022 / Sporočila za javnost

Na prvem zasedanju Sveta mladih Brežice odločali o projektih participativnega proračuna za mlade

Deli na FBNatisni
Galerija

Občina Brežice pri svojem delu vseskozi daje velik poudarek mladim, kar dokazuje tudi novo pridobljeni certifikat Mladim prijazna občina, katerega uradna podelitev sledi v mesecu novembru. V Evropskem letu mladih je občina sprejela tudi Strategijo za mlade v občini Brežice 2022 – 2030, ki so jo pomagali oblikovati mladi bodisi z reševanjem ankete ali pa v okviru delavnic za oblikovanje ciljev in ukrepov strategije.

Ob tem pa je prišla tudi pobuda za delovanje Sveta mladih. Občina je pobudi prisluhnila in naredila še dodaten korak ter mladim ponudila sodelovanje pri participativnem proračunu, ki je namenjen samo mladim in zato razpisala 7.000 EUR za mladinske projekte. Do 20. septembra so lahko mladi poslali svoje predloge projektov. Občina je prejela pet projektov za participativni proračun za mlade – AKCIJA MLADIH, zadnji petek v septembru pa je na prvem zasedanju Sveta mladih Brežice sledilo glasovanje o njihovi finančni podpori.

Članstvo v Svetu mladih je prostovoljno za občane občine Brežice (stalno ali začasno prebivališče v občini Brežice) stare od 13 do 30 let. Na prvem zasedanju Sveta mladih Brežice je odgovornost in spoštovanje do projektov ter kolegov in kolegic, ki so pripravili izvrstne predloge, izkazalo 46 mladih iz naše občine.

Patricia Čular, direktorica občinske uprave, je mlade pozdravila in poudarila, da jo izredno veseli, da imamo mlade, ki so aktivni in zagnani, kar dokazujejo tudi prejeti predlogi projektov. Prav tako je omenila, da bo občina s prihodnjim letom začela s povečevanjem kapacitet stanovanj, ki bodo namenjena zgolj mladim.

Vesna Kržan, svetovalka za področje mladine na Občini Brežice, pa je poudarila, da je glasovanje anonimno in ne glede na rezultat, so vrata občine vedno odprta za posluh in pomoč pri izvedbi projektov.

Pred samim glasovanjem so prijavitelji projektov predstavili njihov namen, vsebino, cilje in potrebna sredstva.

 

Ime projekta

Predlagatelj

Opis projekta

 

Šotori za mladinski tabor OUTSIDER

Benjamin Pšeničnik

Nakup šotorov in izvedba mladinskega tabora  poteka v naravi, saj smo mladi ljubitelji narave, želimo jo ohraniti, se preizkusiti v izzivih, ki jih nudi narava in se od nje učiti.

 

Športni turizem na Sotli

Matej Knezič, Kristijan Kežman in Ana Agrež

Projekt predstavlja priložnost v združitvi športnega turizma, saj je nekoč bilo območje ob Sotli priljubljeno kopališče.

Projekt je zastavljen v dveh fazah: (1) ureditev rečnega in obrečnega območja reke Sotle in (2) razvoj vodnih športov na reki Sotli, ki do sedaj še niso bili izvedeni (npr. SUP).

 
 
 

Hidden Gems - predstavitev zgodb o uspehu občanov občine Brežice

Jani Leskovec

Gre za serijo 5-10 epizod, ki predstavlja zgodbe o uspehu, z namenom spodbujanja mladih v svet podjetništva. V občini Brežice je ogromno skritih a uspešnih zgodb, ki bi jih bilo dobro predstaviti širši javnosti. S tem se naredi večja prepoznavnost Brežic, saj se podjetniške aktivnosti predstavijo domačinom kot tudi turistom.

 

Kletka z utežmi

Dejan Debelak, Saša Petković in Ela Petan

Namen projekta je mladim omogočiti vadbo z utežmi za rekreacijo ali kot dopolnilna vadba za potrebe drugih športnih panoge.  Kot mladi športniki, ki si v prihodnosti želimo delati v športni sferi, si želimo delati z mladimi športniki in izvajati raziskave o napredku mladih v rekreaciji.

 
 
 

Ulično delo in Escape room

Lorena Šinko, Eva Krošelj, Zala Rostohar in Blaž Pleteršnik

Ekipa mladi animatorjev, ki že aktivno deluje in izvaja aktivnosti za mlade, si  želi prenesti pridobljene izkušnje iz ogleda  dobrih praks (Mladi zmaji Ljubljana - ulično delo) in teambuildinga (Escape room) v Brežice. Mladi animatorji želimo mladim omogočiti, da se med seboj družimo, povezujemo in učimo različnih metod izvajanja delavnic, ter na ta način popestrili dogajanje, zato želimo na dogodku ob Dnevu čarovnic urediti Escape room.

 
 
 
 

Člani Sveta mladih Brežice so izglasovali tri projekte, kateri bodo sofinancirani s pomočjo sredstev  participativnega proračuna za mlade. To so: Športni turizem na Sotli, Ulično delo in Escape room ter Kletka z utežmi.