Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

07.12.2022 / Šole

V Globokem obeležili 140 let šolstva

Deli na FBNatisni

V petek, 2. decembra, so v Globokem obeležili 140. obletnico organiziranega šolstva, 46-letnico delovanja vrtca in 30. obletnico glasbenega šolskega festivala in 15-letnico sodelovanja pri tradicionalni prireditvi Globoko poje.

Skoraj stoletje in pol šolstva v kraju in skoraj 50 let vrtca predstavljata pomemben dosežek tako za šolo in občino kot za krajane. Šola in vrtec v kraju sta tisto središče, ki povezuje krajane in daje lokalni skupnosti življenje. Šola je več kot prostor za učenje, saj je pomemben povezovalni dejavnik celotnega kraja in občine.

Popotovanje po zgodovini šolstva so predstavili bivši ravnatelji šole. Franc Kene je opisal obdobje šolstva v času ravnateljevanja od leta 1979 do 1992. ''Šola je bla v naših časih vsevedka. Število učencev se je gibalo med 120 in 130,  zaposlenih je bilo 12 pedagoških delavcev ter čistilka, hišnik in kuharica. Deležni smo bili kar treh valov ukinitve šole v Globokem. Ob pomoči takratnega ravnatelja v Pišecah in župnika smo šolo v Globokem obdržali. Šola je bila brez telovadnice, sam sem izrisal načrt za igrišče, ki še danes stoji v nekoliko prenovljeni podobi,'' je dejal Kene.

Po obdobju ravnateljevanja Franca Keneja, je vajeti prevzela  dr. Stanka Preskar. Šola je v tem obdobju doživljala številne spremembe, med drugim tudi uvajanje novega pedagoškega programa, ki ga poznamo še danes, to je t. i. devetletka.

''Ko sem prevzela ravnateljevanje šole smo na skritem mestu na malem listu papirju podpisali dogovor, da bo ob graditvi telovadnice v Dobovi, tudi telovadnica v Globokem. Ob izgradnji telovadnice smo prostor namenili tudi društvom, ki so naše ime ponesli v svet. To je zagotovo društvo borilnih veščin Katana. Bili smo tudi prvi v vrsti pri uvajanju devetletne osnove šole, ki so jo starši podprli soglasno brez zadržkov. To je dokaz velikega zaupanja, kljub temu, da nihče ni vedel kaj bo novi program prinesel. Ponosna sem tudi na to, da smo vztrajali več kot 30 let in izvajali šolski pevski festival, na katerem smo prepoznali in vzgojili pevce in pevke, ki so še danes vidni glasbeniki. Bili smo prvi v Sloveniji, ki smo ustanovili humanitarni sklad,'' je na prireditvi poudarila dr. Stanka Preskar.

DSC_1233

Rozika Vodopivec je bila ravnateljica vse do letošnje jeseni. Na slavnostni prireditvi je povedala, da v Globokem uresničujejo skupno vizijo in vrednote šole ter vrtca. Le te pa so znanje, spoštovanje, zaupanje in medsebojna pomoč. ''Za uspešno delo sta pomembna sodelovanje in povezanost tako med zaposlenimi, učenci in starši ter šolami, društvi, občino in ostalimi pomembnimi institucijami,'' je poudarila.

Izpostavila je tudi uspešno sodelovanje z Zavodom za gluhe in naglušne Ljubljana, saj že tretjo leto je globoška šola edina šola v naši občini, ki ima inkluzivni oddelek.

Prireditve se je udeležil tudi ravnatelj Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana, Matjaž Jeruc, ki je poudaril, da je pred natančno tremi leti Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sklicalo sestanek vseh zainteresiranih šol za izvajanje prilagojenega programa osnovne šole z enakovrednim standardom. ''Od 19 zainteresiranih šol je bila vaša šola edina in hkrati najbolj oddaljena šola s katero smo dosegli dogovor o sodelovanju. Zavezanost k trdemu delu, vztrajnost in posluh za sočloveka so lastnosti, ki so za delo z otroci s posebnimi potrebami nujne, zato je naše sodelovanje tudi tako uspešno. Če temu dodamo še inovativnost male vaške šole in okolja verjamem, da je to šele odličen začetek, '' je še dodal Jeruc.

OŠ Globoko in vrtec od letošnjega septembra vodi v. d. ravnateljice Zdenka Bregar Umek, ki se je zaposlenim zahvalila za podporo in sodelovanje. ''Naša šola spada med manjše šole in učenci dosegajo zelo pomembne in odlične rezultate na različnih področjih. V šoli imamo uigran tim, ki dela več kot je zapisano, zato sem zelo ponosna na naše zaposlene,'' je dejala Bregar Umekova. Za odlično sodelovanje in podporo se je zahvalila tudi staršem.

Župan Ivan Molan je v. d. ravnateljice izročil Plaketo Občine Brežice ob 140. obletnici organiziranega osnovnega šolstva v Globokem za predano vzgojno-izobraževalno delo in pomemben prispevek h kulturnemu razvoju kraja.

Ob tem pa je poudaril: ''Vaša osnovna šola ima bogato 140-letno zgodovino. Bili ste med prvimi šolami v Sloveniji, ki je uvedla devetletko, v svojih prostorih imate tudi kot prvi v Posavju inkluzivni oddelek za otroke z motnjami avtističnega spektra. Učenke in učenci ter učitelji ste vključeni v različne projekte od izobraževalnih do vzgojnih in športnih programov. Pohvalite se lahko tudi z različnimi priznanji, med temi bi posebej omenil naziv Naj učitelja leta 2011 in državno priznanje Blaža Kumerdeja za izjemne dosežke pri razvoju. Čestitam vam za dosedanje uspeha in vam tudi v prihodnje želim, da OŠ Globoko poleg kakovostne izobraževalne institucije ostane kraj, kjer se učenci in otroci prijetno počutijo, kjer so sprejeti in kamor se radi vračajo! Vaša šola in vrtec sta primer dobre prakse uspešnega sodelovanja z lokalno skupnostjo in seveda tudi s starši. 15 let že s svojimi učitelji in učenci ter otroci iz vrtca soustvarjate tradicionalno prireditev Globoko poje, ki s pesmijo povezuje celoten kraj in prispeva h kulturnemu utripu vaše krajevne skupnosti. Kako pomembna je glasba dokazuje tudi 30. obletnica šolskega glasbenega festivala, ki daje mladim priložnost, da se predstavijo občinstvu skozi glasbeno ustvarjanje, hkrati pa ima dogodek dobrodelno noto z zbiranjem sredstev za šolski humanitarni sklad.''

DSC_1210

V letu 2022 je občina Brežice za področje izobraževanja namenila skoraj 7 milijonov evrov. To so sredstva za otroško varstvo, doplačilo vrtcev za starše, za materialne stroške, obnovo in vzdrževanje šol, za prevoze otrok in plače zaposlenih do polne zaposlitve - logopeda, kuharic in hišnikov. S tem je omogočena strokovna pomoč za otroke, ugodnejša cena šolske prehrane in skrb za urejenost šol. Dodatno financiranje je usmerjeno k cilju zagotavljanja enakih pogojev za vse otroke, ne glede na to, kje živijo in kje obiskujejo šolo – ali v mestu ali na podeželju.

Župan je še poudaril da bo občina v letu 2023 v skladu s programom investicij na področju šolstva nadaljevala z 2. fazo projekta Dograditve in rekonstrukcije šole Artiče. ''Naslednja pa je na vrsti vaša šola, predvidoma v l. 2025. Ker bo do takrat minilo še nekaj časa, Občina redno skrbi tudi za vzdrževalna dela.  V letu 2020 pa smo izvedli tudi energetsko obnovo objekta v vrednosti dobrih 640.000 evrov. S to prenovo smo izolirali fasado in streho, zamenjali stavbno pohištvo, namestili termostatske ventile in prenovili ogrevalni sistem, uredili smo tudi razsvetljavo v objektu,'' je še dejal.

Ob koncu uradnega dela je sledil še ogled tematskih delavnic, na katerih so učenci in učitelji na zanimiv način predstavili pomembne zgodovinske dosežke in dejavnosti šole.

DSC_1401.JPGDSC_1198.JPGDSC_1130.JPGDSC_1200.JPGDSC_1205.JPGDSC_1214.JPGDSC_1219.JPGDSC_1221.JPGDSC_1225.JPGDSC_1231.JPGDSC_1235.JPGDSC_1237.JPGDSC_1241.JPGDSC_1243.JPGDSC_1246.JPGDSC_1250.JPGDSC_1255.JPGDSC_1266.JPGDSC_1271.JPGDSC_1286.JPGDSC_1288.JPGDSC_1302.JPGDSC_1291.JPGDSC_1331.JPGDSC_1323.JPGDSC_1369.JPGDSC_1337.JPGDSC_1381.JPGDSC_1384.JPG