Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

10.01.2023 / Sporočila za javnost

Rezultat letne evalvacije orodja za merjenje učinkov mladinskega dela Logbook - Brežice

Deli na FBNatisni
Galerija

Mladinski center Brežice z pomočjo orodja Logbook dosega odlične rezultate, ki jasno kažejo na kakovostno mladinsko delo, ki se odvija v občini Brežice. V okvir orodja Logbook mladi rešujejo dve evalvacijski orodji, vprašalnik o aktivnostih mladinskega centra in skupinski vprašalnik, kar nam omogoča vpogled v učinke, ki jih dosega mladinsko delo in v mnenje mladih o delu mladinskih delavcev, opremljenosti, dostopnosti in odprtosti mladinskega centra ter možnostih za aktivno participacijo in sooblikovanje programa mladinskega centra.

Odlični rezultati. V občini Brežice je bilo v letu 2022 izvedeno 72 aktivnosti, v skupnem trajanju 244 ur. Aktivnosti se je udeležilo 1.270 mladih, ob njihovem izvajanju pa je sodelovalo 48 prostovoljcev. Navdušuje dejstvo, da aktivnosti mladinskega dela v občini Brežice vsekakor sooblikujejo mladi, na podlagi lastni želja in potreb, saj je bilo kar 68% izvedenih aktivnosti fasilitiranih s strani mladih. To pomeni, da so mladi sodelovali v njihovem načrtovanju, izvedbi in v evalvaciji aktivnosti. Mladi v občini Brežice torej aktivno sooblikujejo lokalno dogajanje in pridobivajo praktična znanja in izkušnje na poti prehoda iz mladosti v odraslost. Izpostavimo naj, da gre za najboljši rezultat fasilitacije v celotni Sloveniji.

Rezultati pa nam dodatno pokažejo še, da je mladinski center prostor, v katerem se mladi počutijo varne in pravično, enakopravno obravnavane (93%). Mladinski center jim omogoča, da se počutijo to, kar so in rastejo v okviru lokalne skupnosti, ob tem pa se vedno znova naučijo novih stvari (kar 87% mladih poroča, da so v aktivnostih mladinskega centra osvojili nova znanja, 65% pa, da so se o pridobljenih znanjih pogovorili z mladinskim delavcem). Omogočeno jim je, da pridobljena znanja v praksi preizkusijo z izražanjem lastnih idej in predlogov (94%) in sprejemanju odgovornosti za posamezno aktivnosti (87%).

Ključno je tudi da se mladi ob udejstvovanju v mladinskem centru dobro počutijo: Mladi se v mladinskem centru Brežice v veliki meri počutijo dobro (45%) ali celo odlično (19%). Ne zasledimo mladih, ki bi izražali slabo počutje.  

Mladinski center Brežice in mladinsko delo, ki se odvija v občini Brežice z letno evalvacijo orodja Logbook 2022 dokazujejo, da mladi s sodelovanjem v lokalnem mladinskem centru resnično stopajo na pot družbene odgovornosti in aktivnega državljanstva.