Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

15.02.2023 / Sporočila za javnost

Višanje stroškov izvajanja programov vrtca bo vplivalo na povišanje cen

Deli na FBNatisni

Župan Občine Brežice Ivan Molan se je v mesecu februarju s sodelavkami sestal z ravnateljicami osnovnih šol in vrtca na temo povišanja stroškov izvajanja programa vrtcev in s tem posledično vprašanja povišanja ekonomske cene programov predšolske vzgoje. Če država ne bo sprejela odločitve, da prevzame stroške povišanja plač vrtčevskega kadra, se bodo morale cene povečati, saj se bodo na podlagi dogovora o dvigu plač zaposlenih povečali stroški dela, za višje plače pa bo potrebno zagotoviti več sredstev. Tako župan kot ravnateljice soglašajo s Skupnostjo vrtcev občin, da strošek plač, podobno kot v osnovnih šolah, prevzame država in na ta način zagotovi vsem staršem enakovredno ceno vrtcev.

Župan je prisluhnil tudi predlogu, da se staršem omogoči t. i. bolniška rezervacija za otroka, ki zaradi bolezni manjka v vrtcu več kot 20 delovnih dni. Ravnateljice pa so izpostavile tudi neodgovorno ravnanje nekaterih staršev, ki ne sporočijo odsotnosti otrok, zaradi česar prihaja do težav pri organizaciji dela v skupinah in dodatnih stroškov, ki bremenijo tako občino kot ostale starše. Zato bo tem staršem v prihodnje z novim  predlogom cen onemogočeno koriščenje ugodnosti.

Stroški programov vrtca, ki obsegajo stroške dela, energentov ter ostalih materialnih stroškov in živil, se v skladu z zakonom delijo na občino in starše. Delež plačila staršev oz. višina plačila vrtca pa se ugotavlja na centru za socialno delo  glede na povprečni mesečni dohodek na osebo in se določi v odstotku od cene programa za vrtec in na podlagi uvrstitve v dohodkovni razred. Starši, ki imajo v vrtec hkrati vključena dva otroka, so plačila za mlajšega otroka oproščeni, njihov delež pokrije država, preostali del pa občina. Starši so oproščeni plačila za vrtec tudi za tretjega in vsakega nadaljnjega otroka iz iste družine, ne glede na to, ali je v vrtec vključen hkrati s svojim sorojencem.

Groba ocena kaže, da bi se stroški vrtcev za proračun Občine Brežice zaradi dviga plač povečali za več kot pol milijona evrov na leto, kar bi dodatno obremenilo tudi starše. Kot kaže, bo največje breme povišanja stroškov nosila občina (65 %) , del pa tudi starši otrok (35 %), vključenih v vrtec.

Točen izračun ekonomske cene programov vrtca bo znan v roku meseca dni, ko bo jasno iz zaključnih računov vrtca oz. osnovnih šol, koliko bodo znašali dejanski stroški energentov in živil. Glede na to, da je dogovor o dvigu plač zaposlenih v vrtcih sklenila aktualna vlada, občine pričakujemo, da bo vlada oz. država tudi zagotovila občinam dodatna sredstva za pokrivanje dodatnih stroškov za plače ali samostojno prevzela pokrivanje stroškov plač zaposlenih kot velja to za učitelje v osnovnih šolah. V nasprotnem primeru bodo neizogibno povišanje cen vrtcev nosile občine in starši otrok.