Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

06.03.2023 / Sporočila za javnost

Občina Brežice gostila osrednjo regijsko slovesnost ob dnevu Civilne zaščite

Deli na FBNatisni

Tradicionalno regijsko proslavo ob dnevu Civilne zaščite, ki ga od leta 1990 obeležujemo na prvi marčevski dan, je s podelitvijo priznanj letos gostila Občina Brežice.

''Naj v vseh nas vzbudi zavedanje o tem, kako majhni v resnici smo, ko gre za naravo in njeno veličino. Naj nas tudi opomni o neprecenljivi vlogi pripadnikov Civilne zaščite, ki se v primeru nesreč,  z vso srčnostjo in človečnostjo, nesebično razdajajo sočloveku,''  je bilo večkrat poudarjeno na slovesnoti v Viteški dvorani brežiškega gradu.

Župan Občine Brežice Ivan Molan je v pozdravnem nagovoru kot gostitelj dogodka izpostavil pomen dobro organiziranega sistema zaščite in reševanja predvsem v Posavju, kjer se nahaja veliko pomembne kritične infrastrukture, kot so jedrska elektrarna, letališče, avtocesta, železnica itd., ki lahko povzročijo nepredvidljive dogodke. Zahvalil se je vsem, ki delujejo na področju zaščite in reševanja, za njihovo plemenito delo.

458A0064 – kopija


Največjega pomena je učinkovito delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami

Slavnostni nagovor na osrednji regijski slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite je imela predstavnica Uprave RS za zaščito in reševanje Olga Andrejek, ki je med drugim poudarila, da sta se znanje in vedenje, kako ukrepati v primeru naravne in druge nesreče, na splošno izboljšala, a jih še vedno čaka veliko dela na tem področju. Pozdravila je prizadevanje Rdečega križa, da se uvede usposabljanje za izvajanje prve pomoči že v osnovni šoli. Navedla je, da si bomo leto 2022 žal zapomnili tudi po obsežnih nesrečah, predvsem po največjem požaru v zgodovini Slovenije na območju Krasa in hudi eksploziji v kemični tovarni Melamin v Kočevju, ki je terjala tudi sedem življenj. Pri obeh omenjenih nesrečah kot tudi npr. pri dovažanju pitne vode prebivalcem v sušnem obdobju kot tudi pomoči v času poplav so bili seveda prisotni pripadniki civilne zaščite in vsi drugi iz sistema zaščite in reševanja. Govornica je še poudarila, da Uprava RS za zaščito in reševanje pripravlja Resolucijo o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, s katero želijo v prihodnjih sedmih letih zagotoviti načrten, usklajen in učinkovit razvoj vseh dejavnosti ter nalog zaščite, reševanja in pomoči.

458A0077

Cvetka Tomin in Mihael Boranič na državni slovesnosti med nagrajenci

Na dan Civilne zaščite, 1. marca, pa sta bila na državni prireditvi na Brdu pri Kranju nagrajena dva naša občana, in sicer je srebrni znak CZ prejela generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin, plaketo CZ pa je prejel nekdanji dolgoletni predsednik GZ Brežice Mihael Boranič.

V Brežicah sta priznanja  podeljevali predstavnica Uprave RS za zaščito in reševanje Olga Andrejek ter vodja izpostave URSZR Brežice Zdenka Močnik.

Bronasti znak Civilne zaščite kot priznanje za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči sta prejela predsednik Gasilske zveze Brežice Herman Premelč, operativni gasilec Prostovoljnega gasilskega društva Prekopa Damjan Luzar. Za dolgoletno in uspešno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Veliki Kamen pa je bronasti znak Civilne zaščite prejel Jože Jankovič, prostovoljni gasilec in predsednik nadzornega odbora društva.

Srebrni znak Civilne zaščite kot priznanje za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je prejel predsednik Gasilske zveze Sevnica Vincenc Knez.

458A0055 – kopija

Podeljena so bila tudi priznanja ob posebnih jubilejih, ki jih letos obeležujejo prostovoljna gasilska društva:

  • Prostovoljno gasilsko društvo Krška vas za 100 let delovanja – srebrni znak Civilne zaščite
  • Prostovoljno gasilsko društvo Raka za 100 let delovanja - srebrni znak Civilne zaščite
  • Prostovoljno gasilsko društvo Cerklje ob Krki za 120 let delovanja – zlati znak Civilne zaščite
  • Prostovoljno gasilsko društvo Brestanica za 130 let delovanja – plaketa Civilne zaščite
  • Prostovoljno gasilsko društvo Bizeljsko za 130 let delovanja - plaketa Civilne zaščite
  • Prostovoljno gasilsko društvo Loka za 140 let delovanja - plaketa Civilne zaščite

V imenu vseh nagrajencev se je v zaključnem nagovoru zahvalila Cvetka Tomin, ki je dolga leta povezana s humanitarno dejavnostjo, izkušnje za delo na področju nudenja humanitarne pomoči ter pripravljenosti in odziva na naravne ali druge nesreče je pridobivala tako doma kot prostovoljka RK kot tudi v tujini kot sodelavka v različnih projektih in programih številnih mednarodnih organizacij. Vodenje RKS nadaljuje v drugem mandatu, kar kaže na spoštovanje njenega dela med pripadniki RK in njeno zavzetost tudi vnaprej.

Prireditve so se je med drugimi udeležili tudi poslanka DZ mag. Nataša Avšič Bogovič, župani Janez Kerin, Srečko Ocvirk in Robert Zagorc, podžupani ter direktorji občinskih uprav posavskih občin, poveljniki CZ posavskih občin, predstavniki gasilskih zvez, vojske in policije, gostje iz Hrvaške ter vsi ostali, ki so vpeti v sistem zaščite in reševanja kot prostovoljci ali poklicno, je povezovala Anja Urek, za glasbeni program pa so poskrbeli profesorici in učenci GŠ Brežice Mihaela Komočar Gorše, Anita Veršec, Ana Jagrič, Rok Beričnik in Jaka Hribar.

458A0058 – kopija

458A0060 – kopija

458A0069 – kopija

458A0079 – kopija

458A0161