Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

21.03.2023 / Sporočila za javnost

Za večjo regijsko povezanost lokalne samouprave in podjetij župan Ivan Molan podpisal pismo o nameri in sodelovanju s SBC

Deli na FBNatisni

20. 3. 2023 – SBC – Klub slovenskih podjetnikov, na čelu s predsednikom Jocom Pečečnikom, je gostoval v Krškem, kjer so se podjetniki srečali z župani in drugimi odločevalci iz posavskih občin. Na dogodku je kot govorec sodeloval tudi župan Občine Brežice Ivan Molan.

''Približevanje lokalnim skupnostim je prava pot za pridobivanje neposrednih informacij s terena o tem, katere spremembe potrebujemo v Sloveniji, da bi lahko slovenska podjetja še bolje delovala in bila na tujih trgih še bolj konkurenčna,'' je na dogodku SBC pri vas, četrtem letošnjem te vrste, ki je potekal v prostorih Mestne občine Krško, dejal predsednik kluba Joc Pečečnik.

Župana Brežic in Sevnice, Ivan Molan in Srečko Ocvirk, ter podjetnika Joc Pečečnik in Alen Šinko so se strinjali, da bi morala biti Slovenija regijsko bolj povezana. S tem bi bila močnejša, bolj razvojno naravnana in uspešnejša pri privabljanju mladih, perspektivnih kadrov v lokalno okolje.

Cilj regijskih srečanj je, da se podjetja, SBC in lokalne skupnosti povežejo in sodelujejo, z namenom, da se klub regijam približa in da s skupnimi iniciativami najdemo ključ za vplivanje na politiko države, ki bo pripomogla k boljšim pogojem za podjetništvo.

KK_4883

Župan Občine Brežice Ivan Molan je bil poleg Joca Pečečnika, Alena Šinka (Kovis) in Srečka Ocvirka sogovornik okrogle mize, kjer je vsak predstavil svoj pogled na izzive in priložnosti medsebojnega sodelovanja, o privabljanju mladih v lokalna okolja in o decentralizaciji Slovenije.

Kot ugotavlja Ivan Molan, župan občine Brežice, dobro okolje in prostor za delovanje podjetnikov vključuje tako davčne predpise kot drugo zakonodajo, ki zadeva podjetniško aktivnost. Občine znajo privabiti podjetja, problem pa je v tem, da lahko pri nas vsak blokira projekte, kar zavira podjetniški in razmah lokalnega okolja. ''Potrebujemo spremembo zakonodaje, ki bi to spremenila, ob tem pa tudi močno regijsko povezovanje, saj se trenutno krepi centralizacija in občine ne morejo načrtovati razvoja, kot bi ga želele,'' je poudaril župan Ivan Molan.

Kot pravi Alen Šinko, ustanovitelj in lastnik podjetja Kovis Group ter član upravnega odbora SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, so poleg infrastrukture eden največjih izzivov kadri. ''Žal v Sloveniji primanjkuje kadra in o tem bi morali več razmišljati in iskati rešitve,'' ugotavlja Šinko. Kaj v Kovisu ponujajo, da privabijo mlade? ''Predvsem kreativno delo. Smo sistemski dobavitelj in partner globalnih podjetij. V podjetju smo ukinili sistem štipendij, saj tako lažje zadržimo najboljše kadre. Kadre usmerjamo v ustvarjanje višje dodane vrednosti in jim skušamo delo narediti čim bolj zanimivo,'' je razložil Šinko.

S tem, da je privabljanje mladih velik izziv, se strinja tudi Joc Pečečnik, ki pravi, da je lahko le regijska razpršenost moči jamstvo za zadrževanje mladih in regijski razvoj. ''Mlade lahko zadržimo s konkurenčnim plačilom za opravljeno delo,« je prepričan Pečečnik, ki posebej izpostavlja previsoko obremenitev dela in nedomišljenost rešitev za trenutne izzive podjetnikov. »Kako to, da v vladi ni nikogar, ki bi se spomnil, da bi omogočili delo upokojencem in jih oprostili davkov?'' se je vprašal Pečečnik in ugotovil, da ''trenutna vladna zgodba ni razvojna zgodba. Plače so preveč obdavčene in zaradi tega žal nismo konkurenčni.''

Kot primer dobre prakse povezovanja med podjetniki in lokalnimi skupnostmi so bile izpostavljene ravno Brežice, kjer postopki izdaje gradbenih dovoljenj potekajo zelo dobro in to priznavajo tudi podjetniki (Umeščanje podjetja KOVIS V IPC Brezina, širitev in umeščanje nove proizvodnje TPV Automotive v industrijsko poslovno cono Brezina).

KK_4901

Župan Ivan Molan je povedal, da smo kot občina sicer zanimivi za delovno silo, imamo tudi neposredno povezavo z avtocesto, kar je prednost. Ob tem pa je izpostavil problematiko prometne in logistične infrastrukture, ki zavira možnosti za razvoj lokalnega okolja ( železniški prehod v Brezini,, nujna izvennivojska križanja, Feniks).

Opozoril je tudi na to, da bi ''v Sloveniji morali imeti regije že davno nazaj, mi pa imamo vedno večjo centralizacijo. S tem pa ni napredka, ki bi ga prineslo regijsko povezovanje.''

Joc Pečečnik je osvetili cilje kluba z regijskim povezovanjem. ''Edina politika kluba je tista, ki zasleduje cilje za boljše gospodarsko okolje,'' je dejal Pečečnik. SBC bo v prihodnjih mesecih po osrednjeslovenski, savinjski, zasavski in posavski obiskal preostale regije in nato v sodelovanju z župani pripravil manifest s predlogi za boljše poslovno okolje, ki ga bo naslovil na odločevalce na državni ravni.

Župani Krškega, Sevnice, Brežic in Kostanjevice na Krki so ob koncu dogodka s SBC podpisali  pismo o nameri za sodelovanje pri razvoju lokalnega okolja in prizadevanju za blaginjo in napredek.