Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

17.04.2023 / Sporočila za javnost

V Brežicah na poti k (še bolj) ZELENIM prireditvam

Deli na FBNatisni

Občina Brežice je nosilka najvišjega priznanja v zeleni shemi slovenskega turizma – platinastega znaka Slovenia Green Destination. V tem duhu so bili na novinarski konferenci 17. 4. predstavljene številke in trendi brežiškega turizma. Občina je tudi na poti k bolj zelenim, trajnostnim prireditvam. Tako bo letošnje poletno dogajanje usmerjeno k oživljanju starega mestnega jedra in povečanju pestrosti prireditev za obiskovalce in občane. Predstavniki sodelujočih organizacij so po zaključku novinarske konference podpisali t. i. zero waste zavezo za izvedbo večdnevne prireditve Mestna promenada z manj odpadki, kar predstavlja prvi korak na poti do zero waste certifikata.

Na novinarski konferenci so sodelovali direktorica Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino (ZPTM) Brežice Katja Čanžar, župan Občine Brežice Ivan Molan, direktorica javnega podjetja Komunala Brežice d.o.o. Jadranka Novosel,  vodja Centra za podjetništvo in turizem pri ZPTM Anja Avšič ter Ana Golja iz Društva Ekologi brez meja.

Govorci na novinarski konferenci.JPG

Število nočitev se bliža rekordnemu letu 2019

Kot je dejala Katja Čanžar, številke nočitev kažejo, da smo v občini Brežice leta 2022 zabeležili več kot 679.000 nočitev oz. kar 21% več kot leta 2021 ter samo 3 % manj kot v turistično rekordnem letu 2019. Turisti se vračajo, pogosteje iščejo zeleno, butično ponudbo, ki ponuja aktiven dopust oz. rekreacijo.

V preteklem letu je bila vzpostavljena kolektivna blagovna znamka »Brežice Izbrano/Brežice Selection« po vzoru znamke Izvorno slovensko. Prvi ponudniki so že prejeli certifikate.

Turistični ponudniki se čedalje pogosteje odločajo za trajnostno pot kot je npr. pridobitev mednarodnega certifikata Green key oz. Zeleni ključ. Temu se  pridružuje ZPTM z načrtom prireditve brez odpadkov (zero waste), poudarek pa bodo dali promociji aktivnosti turističnih ponudnikov in ozaveščanju prebivalce ter društev o pomenu turizma, saj so društva pomembni promotorji turizma.  

Občina zagotavlja osnovne pogoje za razvoj

Župan Ivan Molan je izpostavil pestro dogajanje, ki bo potekalo v mestu v višku turistične sezone. Kot je dejal, je v občini že več kot 100 ponudnikov nastanitev, največji ponudnik sicer ostajajo Terme Čatež.

Občina skrbi za urejeno infrastrukturo, ki je osnova za razvoj, od obnove kulturnih in tehničnih spomenikov kot so železni most čez Savo in Krko, leseni most v Cerkljah ob Krki, načrtovani leseni most na Borštu in obnova Vodovodnega stolpa ter gradu z Viteško dvorano, do gradnje kolesarskih stez. Občina vlaga sredstva, ki za nekajkrat presegajo turistično takso, v urejanje turistične infrastrukture.

Zaključuje se nova Strategija za razvoj turizma 2022 do 2030, ki jo izdeluje izbrani izvajalec Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru in bo dokončana do konca maja 2023. Občina Brežice sledi Strategiji Slovenskega turizma 2022 -2028,  ki odgovarja na nove okoliščine in izzive, s katerimi se sooča turistična panoga, obenem pa razvija in spodbuja ključne prednosti slovenskega turizma.  Zelena butična destinacija za individualnega odgovornega gosta, ki ceni naravo, zdravje, kulturna doživetja in avtentični karakter lokalnih skupnosti.

O poletnem dogajanju v starem mestnem jedru

Anja Avšič je predstavila dogajanje, ki bo potekalo v dveh terminih - 23. in 24. 6. ter od 14. do 29.7. Poletne prireditve se začenjajo s tradicionalnim Dnevom kruha, vina in slam v petek, 23. 6. 2023, ob 18. uri, tokrat prvič v mestnem jedru. Degustacija vina, kruha in mesnin bo potekala ob podelitvi nagrad in listin v sklopu izbora Županovo vino 2023, tekmovanju v peki domačega kruha in glasbenem programu - koncertom skupine Firbci.

Sobota, 24. 6., prinaša športne aktivnosti – otroški tek in rekreaticni tek (2 in 6 km), otorški program z Romano Kranjčan ter koncerti skupin Elemental (Hrvaška) in Queen Sensation (Queen tribute band iz Srbije).

V času od 14. do 29. 7. bo Mestna promenada ponudila številne zanimive dogodke – od predstavitev športov v sodelovanju z lokalnimi športnimi društvi do stand up predstav, salse, koncertov, otroških predstav in animacij, ponudbe lokalnih izdelkov in kulinarične ulice.

Prireditev z manj oz. nič odpadki

Ana Golja, Ekologi brez meja, je predstavila koncept prireditve brez odpadkov. Kot je dejala, gre pri prireditvah brez odpadkov za dosledno ločevanja odpadkov, pred tem pa se že skozi organizacijski del prireditve dela z organizatorji na tem, da se v sami zasnovi zmanjša količina odpadkov na minimum.

Prireditve ustvarjajo veliko odpadkov, ki so običajno zmešane frakcije in se jih ne da reciklirati. Zato društvo od leta 2016 sodeluje z organizatorji prireditev pri zmanjševanju odpadkov.

Po vsakem dnevu prireditve bodo tehtali odpadke in šele po zaključku 11-dnevnega programa Mestne promenade razglasili ali je prireditev dosegla naziv prireditev z manj odpadki ali prireditev brez odpadkov (zero waste). Cilj je doseči 90 % ločenih odpadkov na prizoriščih prireditve. Letos se za naziv je za naziv prireditve brez odpadkov prijavilo 13 organizatorjev. Mestna promenada je edina večdnevna prireditev v Posavju, ki sodeluje v tej akciji.

Prireditev z nič odpadki je lahko uspešna le z dobrim sodelovanjem z lokalnim komunalnim podjetjem. Jadranka Novoselc iz javnega podjetja je pozdravila prizadevanja za zmanjšanje odpadkov na prireditvah. Komunala Brežice d.o.o. bo sodelovala predvsem na operativnem področju z nameščanjem ustreznih zabojnikov za smeti, s sodelavci, ki bodo svetovali pri ločevanju odpadkov, in tudi z zagotavljanjem pitne vode iz pipe – za to bo poskrbel njihov premični vodovni stolp.

Novinarska konferenca.JPG