Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

19.04.2023 / Sporočila za javnost

Na 2. izredni seji odločanje o rebalansu proračuna in pravilniku za subvencije poračuna vodarine podjetjem

Deli na FBNatisni

Občinski svet Občine Brežice bo v ponedeljek, 24. aprila, na 2. izredni seji obravnaval tri teme, je dejal sklicatelj seje, župan Občine Brežice Ivan Molan. Na dnevnem redu bodo kadrovske zadeve (mnenja k imenovanju in imenovanja), Odlok o rebalansu proračuna Občine Brežice za leto 2023 in Pravilnik o subvenciji podjetjem za poračun vodarine za leto 2022 zaradi energetske krize. Sprejetje rebalansa proračuna je potrebno za dokončanje investicij, ki so se začele v 2022, to so kolesarske povezave Brežice-Dobova in Brežice-Krška vas, hidravlične izboljšave vodovodnih sistemov, obnova atletskega stadiona, urejanje Černelčeve ceste in izgradnja paviljona ob Vodovodnem stolpu. Rebalans bo omogočil tudi začetek investicij, ki so načrtovana za 2023, kot je novi leseni most na Borštu, za katerega je bila letos podpisana pogodba in bo sofinanciran s sredstvi Ministrstva za obrambo.

černelčeva cesta 10. 4. 2023 6.jpgTekaška steza na atletskem stadionu.JPG

Rebalans je potreben za dokončanje v 2022 začetih investicij kot sta projekta urejanje Černelčeve ceste in obnova atletskega stadiona

 

 

 

V rebalansu so povišana še sredstva za plače javnih uslužbencev v javnih zavodih, tudi vrtcih, za katere je potrebno v letu 2023 zagotoviti dodatnih 300.000 evrov, saj to narekuje na ravni države sprejet dogovor o dvigu plač.

Rebalans predvideva še sredstva za subvencijo poračuna vodarine podjetjem v brežiški občini v višini 70 % , takšen sklep je sprejel občinski svet na 2. redni seji. Občinski svet pa bo moral sprejeti tudi pravilnik, ki bo osnova za subvencijo poračuna vodarine podjetjem, saj je subvencijo potrebno priglasiti  kot del sheme državne pomoči na Ministrstvu za finance - Sektorju za spremljanje državnih pomoči. Tako bo občina lahko pomagala podjetjem pri subvencioniranju poračuna vodarina s sprejetjem rebalansa in pravilnika.

Subvencija poračuna vodarine v višini 70 % za podjetja – predvidoma nižje junijske položnice

Na 2. redni seji so članice in člani Občinskega sveta Občine Brežice soglasno potrdili Predlog Odloka o spremembi Odloka o oskrbi s pitno vodo v Občini Brežice (prva in druga obravnava). Sprememba Odloka je omogočila možnost subvencije tudi za vodarino, do sedaj je bila možna subvencija zgolj omrežnine. Zaradi izrednega zvišanja stroškov električne energije, višanja cen ostalih energentov in storitev ter dviga minimalne plače je tudi pri cenah komunalnih storitev prišlo do povišanja stroškov in s tem cen.

Zaradi nepredvidenih zunanjih vzrokov bi bilo nepošteno, da bi vse stroške prevalili na občane in podjetja, zato je župan Ivan Molan predlagal povišanje subvencije vodarine iz 50 % na 70% za gospodinjstva, neprofitne organizacije in dodatno tudi za gospodarstvo, kar so svetniki tudi sprejeli.

Gospodinjstva in nepridobitne organizacije že prejele subvencijo vodarine

Ker za subvencioniranje vodarine gospodinjstvom in nepridobitnim organizacijam ni potreben sprejem posebnega pravilnika, so uporabniki gospodinjstva in izvajalci nepridobitne dejavnosti na položnici, ki so jo prejeli v mesecu aprilu, poleg dodatne postavke Poračun vodarine za 2022 prejeli še postavko Subvencija poračuna vodarine za 2022, na podlagi katere je poračun nižji za 70% dejanskih stroškov poračuna. Občina bo tako iz proračuna zagotovila 252.000 evrov za subvencije vodarine.

Kako je s subvencijo vodarine podjetjem?

Občina Brežice z različnimi ukrepi podpira podjetništvo v lokalni skupnosti, zato je pod vodstvom župana potekalo tudi iskanje rešitve za zagotovitev pomoči oz. subvencije plačila poračuna za vodo v višini 70 % za podjetja.  Pri gospodarskih subjektih je postopek dodelitve pomoči oz. subvencije (nepovratnih denarnih sredstev) bistveno bolj zahteven kot za gospodinjstva in nepridobitne organizacije.

Subvencija podjetjem se smatra kot pomoč gospodarstvu in jo mora potrditi Ministrstvo za finance (Sektor za spremljanje državnih pomoči) kot del sheme državne pomoči, podeljuje pa se lahko samo na podlagi posebnega pravilnika, ki ga bo na izredni seji obravnaval občinski svet. Hkrati je pogoj za izvedbo pomoči podjetjem sprejem rebalansa proračuna Občine Brežice za leto 2023, ki bo zagotovil sredstva za namen pomoči.

Podjetja bodo prejela subvencijo vodarine po priglasitvi sheme državne pomoči, sprejemu pravilnika in podpisu izjave. To pomeni, da do odobritve subvencije podjetja plačajo polno ceno poračuna vode za leto 2022. Občina pričakuje, da bo občinski svet podprl tako pravilnik in rebelans ter s tem podjetjem omogočil prejem pomoči. V tem primeru bo celoten postopek zaključen do konca maja 2023, kar pomeni, da bo subvencija podjetjem upoštevana predvidoma pri junijski položnici komunalnih storitev –  višina zneska na predvidoma junijski položnici bo v tem primeru znižana za 70 % poračuna vodarine za podjetja.

Kako do subvencije?

Ker se bo pomoč dodeljevala po pravilu de minimis, je potrebno preveriti, ali določeni subjekti z dodeljeno subvencijo ne presegajo skupnega zneska 200.000 evrov pomoči v zadnjih treh (3) proračunskih letih ne glede iz katerega vira so prejeli pomoč po prej navedenem pravilu. Ta postopek izvede Občina Brežice.

Nato bodo upravičenci prejeli od občine izjave glede že dodeljenih pomočeh oziroma ali za njih kandidirajo, izjavo o poravnanih davkih do občine in države ter izjavo o rednem izplačevanju plač in prispevkov.

Po prejetju izjav bo občina izdala informativne odločbe. Občina bo nato pooblastila javno Komunalno podjetje Brežice d.o.o., da izvede poračun. Tako se podjetjem ne bo potrebno prijavljati na razpis, saj so podatki o količini dostavljene vode znani. Edino kar bodo mora podjetja storiti je, da bodo izpolnila in vrnila na občino prej navedene izjave. Do poračuna bodo tako upravičeni vsi subjekti, ki so registrirani po Zakonu o gospodarskih družbah neglede na količino porabljen vode v letu 2022.

O poračunu vodarine za leto 2022

Poračun vodarine za leto 2022 je bil pripravljen v skladu z Odlokom o oskrbi s pitno vodo v Občini Brežice na podlagi cene, ki je bila določena z elaboratom o oblikovanju cene izvajanja storitev gospodarske javne službe oskrba s pitno vodo. Obračunska cena vodarine za leto 2022 je za  0,2722 EUR/m³ višja od povprečne potrjene oz. trenutno zaračunane cene.