Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

28.04.2023 / Sporočila za javnost

Društvo za preprečevanje osteoporoze Posavje obeležilo 20 let delovanja

Deli na FBNatisni

Člani Društva za za preprečevanje osteoporoze Posavje so se v petek, 21. 4. 2023 s svečano prireditvijo sprehodili po vseh letih uspešnega delovanja društva, obudili spomine ter se zahvalili posameznikom za njihov prispevek k društvenemu razvoju in obstoju.

Dogodek ob 20. obletnici delovanja je potekal pod častnim pokroviteljstvom župana Ivana Molana, ki je zbrane nagovoril in poudaril, da je občina društvu omogočila brezplačno uporabo prostorov za lažje delovanje. Vsem članom je zaželel čim bolj »trde kosti« in podelil plaketo Občine Brežice za 20-letni jubilej društva.

''Osteoporoza je v našem okolju prepoznana kot bolezen, o njej vemo veliko več, širili smo zavedanje o nujnosti in skrbi za zdravje svojih kosti, navajali člane na redno gibanje in zdravo prehrano, poskrbeli pa tudi za manjšo socialno izključenost bolnih in starejših,'' pa je v svojem nagovoru poudarila predsednica društva Milena Jesenko.

V 20 letih je v sklopu delovanja društva potekalo 150 različnih izobraževanj, na katerih so zabeležili 6586 udeležencev, na njih so sodelovali številni strokovnjaki z različnih področij tako iz lokalnega okolja kot celotne Slovenije. Omeniti velja, da so oktobra 2021 na Tržnici Brežice organizirali prvi Osteotlon, v okviru katerega so poudarili tri vsebinske sklope: ozaveščanje o tihi bolezni kosti, ko se le-te rahljajo, postanejo porozne in se rade zlomijo; opozarjanje na pomen zdravega prehranjevanja ter gibanje za zdravje. Drugi Osteotlon s podobno vsebino bo letos potekal 10. maja v Krškem. Doslej so mineralno kostno gostoto z ultrazvokom na petnici in izračun tveganja za osteoporozni zlom z računalniškim modelom FRAX izmerili skoraj 2400 udeležencem meritev, od leta 2014 so nadaljnje preiskave svetovali 187 udeležencem. Vsa leta delovanja društva potekajo tudi terapevtske vadbe, na začetku so potekale samo v Termah Čatež, kasneje pa še v ZD Sevnica, ZC Aristotel in Športni dvorani Brežice. V vseh skupinah so do zdaj našteli 1020 udeleženk, v letošnjem letu je v vadbo vključenih 120 udeleženk, terapevtsko vadbo trenutno izvajajo tri terapevtke, in sicer Marjana Černoš, Nika Stopinšek in Maruša Udrih iz ZC Aristotel. Slednja, ki je diplomirana kineziologinja, je ob tej priložnosti podrobneje razložila potek in pomen terapevtske vadbe.

Predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije (ZDBOS) Duša Hlade Zore, dr. med., je v svojem nagovoru med drugim izpostavila, da so društva bolnikov z osteoporozo, med njimi tudi DPOP, s svojim delom prispevala k temu, da se je vedenje ljudi, širše javnosti o tej bolezni hitro širilo tako med ženskami kot moškimi in tudi med mlajšo generacijo. Tako je danes po njenih besedah ozaveščenost o osteoporozi in njenih posledicah na zelo visoki ravni.

20230421_113414

Jubilej posavskega društva osteoporotikov so s svojo prisotnostjo počastile in ob tej priložnosti tudi čestitale predsednice oz. predstavnice društev za preprečevanje osteoporoze iz Kranja, Velenja, Celja, Ljutomera, Hrastnika in Novega mesta, prav tako so čestitali tudi direktorice SB Brežice Hribar, ZC Aristotel Čakar in ZD Sevnica Tomšič, predsednik Društva za zdravje srca in ožilja – podružnice Posavje Franc Černelič ter podžupanja Mestne občine Krško Ivanka Černelič Jurečič.

Pisno zahvalo za podporo in sodelovanje je društvo namenilo vodstvenim ljudem, in sicer direktorici SB Brežice Anici Hribar, direktorici ZC Aristotel Darji Čakar, direktorici ZD Sevnica Vladimiri Tomšič in direktorju ZD Brežice Draženu Levojeviću; za opravila pri izvajanju terapevtske vadbe in meritev MKG so zahvalo prejele Jelka Gričar, Elica Krajnc, Slavka Kuhelj, Jožica Obradović, Majda Piltaver, Ljubica Roguljić, Meri Žnideršič in Alenka Tavčar (ZDBOS); za večletno vsestransko sodelovanje in delovanje tudi v organih društva pa so se zahvalili Mari Kovačič, Ani Vrhovšek, Metki Žlak, Nadi Černe, Majdi Staut in Anici Pavlin. Članice društva so se nato zahvalile tudi predsednici Mileni Jesenko.

Prireditev so glasbeno obogatili učenci in učitelji Glasbene šole Brežice, program je povezoval Damjan Žerjav , misli in razmišljanja ter spomine članic društva pa je prebiral Mitja Baškovič.