Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

22.06.2023 / Obvestila intranet

Seznanitev s pobudo za mestna središča

Deli na FBNatisni

Na podlagi 27. člena Statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 100/21) seznanjam Občinski svet s pobudo Združenja zgodovinskih mest Slovenije, in sicer s pobudo za:

MESTNA SREDIŠČA

1.    Občina Brežice podpira Pobudo Združenja zgodovinskih mest Slovenije za zgodovinska mestna središča, katere namen je spodbuditi pristojne institucije, da v okviru medresorskega pristopa takoj pristopijo k sistemski ureditvi zgodovinskih mestnih središč oz. starih mestnih jeder, da bodo omogočala kakovostno okolje za bivanje in privlačno okolje za zasebne in javne investicije ter podjetniške dejavnosti.

2.    Občina Brežice podpira imenovanje medresorske delovne skupine v sestavi predstavnikov Ministrstva za kulturo, Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Ministrstva za solidarno prihodnost,  Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Ministrstva za javno upravo, Združenja zgodovinskih mest Slovenije ter Združenja občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije.

3.    Občina Brežice podpira ustanovitev Razvojnega nepremičninskega sklada za razvoj in kakovostno upravljanje zgodovinskih mestnih središč na nacionalni ravni, v katerega bi se povezovala sredstva Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada (Podnebnega sklada) in Ministrstva za kulturo ter sredstva iz naslova upravljanja naložb državnih družb v turizmu (SDH, KAD, delno DUTB) in razvojnih kreditnih virov (Evropska banka za obnovo in razvoj, Evropska investicijska banka, SID banka).

4.    Občina Brežice podpira vzpostavitev modela celostnega in kakovostnega upravljanja nepremičnin v zgodovinskih mestnih središčih na lokalni ravni s ciljem zagotavljanja optimalnih načinov razvoja mestnih središč, fizične ter vsebinske prenove s sistematičnim umeščanjem stanovanj in mestotvornih dejavnosti (javnih funkcij in poslovnih dejavnosti).

 

Pobuda - mestna središča