Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

26.06.2023 / Sporočila za javnost

Prostovoljstvo bogati človeka

Deli na FBNatisni

Občina Brežice že vrsto let podpira projekte Zveze prijateljev mladine (ZPM) Krško, katerih temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin, zastopanje in uveljavljanje njihovih interesov in potreb ter zaščita njihovih pravic. Delovanje zveze temelji na razvijanju vrednot prostovoljnega dela in negovanju dobrih medčloveških odnosov. Župan Občine Brežice Ivan Molan se je sestal s sodelavci ZPM Krško na pogovoru o sodelovanju, predsednik ZPM Krško, Uroš Brezovšek, pa mu je izročil časopis Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva, v katerem so zbrali zgodbe o prostovoljcih, ki delujejo tudi v našem okolju.

S sofinanciranjem socialnovarstvenih in humanitarnih programov Občina Brežice omogoča kakovostno preživljanje prostega časa, letovanja in zimovanja otrok iz manj vzpodbudnih okolij, podpira programe, ki spodbujajo kritično razmišljanje mladih o družbenih izzivih, ter projekte, ki otroke in mladostnike učijo demokracije ter javnega nastopanja.

Že vrsto let podpiramo letovanje zdravstveno ogroženih otrok – v letu 2023 za predvidoma 91 otrok  v trajanju po 10 dni letovanja na otroka; letovanje otrok iz manj vzpodbudnih okolij – za predvidoma 10 otrok, trajanje letovanja 10 dni na otroka; omogočamo tudi izvedbo otroškega parlamenta, s katerim mlade učimo demokracije in javnega komuniciranja ter s tem otroke in mladostnike vzgajamo za demokracijo. V sklopu otroškega parlamenta v občini pristopamo k organizaciji in izvedbi aktivov mentorjev OŠ v občini Brežice, podpori OŠ pri izvedbi regijske koordinacije za učence OŠ občine Brežice, organizaciji Občinskega otroškega parlamenta, podpori OŠ pri izvedbi Nacionalnega otroškega parlamenta ter obisku Državnega zbora RS za učence iz OŠ na območju občine Brežice. Vsako leto sodeluje v projektu otroškega parlamenta okoli 900 otrok iz brežiških osnovnih šol.

Podpiramo pa tudi projekt Evropa v šoli, ki je namenjen posredovanju temeljnih znanj osnovnošolski populaciji glede vprašanj pomembnih za lokalno okolje, ki se predstavijo preko natečaja. V letu 2023 je tema »Vzgoja za mir«, ter sodeluje letno okoli 900 brežiških osnovnošolcev. Ravno tako pa so brežiški predšolski otroki dejavni v projektu Zeleni nahrbtnik, ki posreduje na otrokom ustrezen način znanje o skrbi za okolje, vzpodbuja otrokova pozitivna čustva do okolja in narave, razvija občutljivost na posege človeka v okolje, vzpodbuja otroke pri iskanju rešitev za okoljske probleme, vzpodbuja medsebojne obiske vrtcev, tkanje prijateljskih vezi, igre ipd. Letno sodeluje v projektu okvirno 400 otrok  brežiških vrtcev.