Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

30.06.2023 / Sporočila za javnost

Brežiški osnovnošolci pred poukom hodili za zdravje

Deli na FBNatisni

Hedvika Lopatič, učiteljica športne vzgoje za otroke v oddelkih s prilagojenim programom na OŠ Brežice je pobudnica in motivatorka celoletnega aktivnega izvajanja akcije PEŠBUS v šolskem letu 2022/2023.

Učenci so z učiteljico hodili vsak dan skozi celo šolsko leto. Hoditi so začeli v sklopu akcije Pešbus, ki se izvaja v sklopu Evropskega tedna mobilnosti v mesecu septembru in tako sovpada tudi z začetkom šolskega leta. Jutranji hoji se je čez leto pridružilo 38 učencev iz OŠPP in 10 učencev iz 3. razreda, ki so vsakodnevno hodili od OŠ Brežice do dislocirane enote v Dom kulture.

Zgodba o jutranji hoji pred poukom se je začela v času epidemije, ko je se učiteljica Hedvika Lopatič javila, da bo prevzela jutranje varstvo otrok, in ker posamezni učenci pridejo že kakšno uro ali celo več pred začetkom pouka, so v tem času začeli hoditi. Kmalu se je dejavnost ustalila, učiteljica je sodelujočim otrokom priskrbela tudi palice za hojo in za slabo vreme še dežnike ter pelerine.

Učenci so z učiteljico hodili po treh različnih progah v dolžini 1000 metrov, 3750 metrov in 4100 metrov. Učenci iz programa OŠPP so v šolskem letu 2022/2023 skupno prehodili 4726 kilometrov, učenci iz 3. razreda pa še dodatnih 1520 kilometrov.

Občinski koordinator vseslovenskega projekta Evropski teden mobilnosti, Damjan Žerjav in vodja oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj, Matejka Gerjevič, sta učiteljici in učencem v imenu občine Brežice predal priznanja in zahvalo za celoletno izvajanje akcije PEŠBUS.