Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

14.07.2023 / Sporočila za javnost

Župan čestital dvakrat zlati Vivi

Deli na FBNatisni

V občini Brežice smo ponosni na številna aktivna društva, ki nas pogosto razveselijo z odličnimi rezultati. Tokrat se je z dvema zlatima medaljama iz tekmovanja v Grčiji vrnilo Kulturno društvo mešani pevski zbor Viva Brežice. Sprejem za dvakrat zlate pevke in pevce je potekal na grajskem dvorišču, župan Občine Brežice Ivan Molan je čestital zboru in se jim zahvalil za promocijo tako občine kot regije in države na mednarodnem nivoju. Ob tej priložnosti se je s šopkom zahvalil dolgoletni dirigentki Simoni Rožman Strnad, umetniški vodji in ustanoviteljici zbora, ki se z grškima zlatima medaljama častno poslavlja od svoje dirigentske vloge.

Julija 2023 so se člani Mešanega pevskega zbora Viva Brežice udeležili 41. mednarodnega zborovskega festivala v mestu Preveza na severozahodu Grčije, v okviru katerega je že 27. leto potekalo mednarodno zborovsko tekmovanje, šestič pa seminar in masterclass zborovskega dirigiranja. Festival, ki ima dolgo tradicijo, je potekal v organizaciji zborovskega društva »Armonia« iz Preveze ob pomoči lokalnih podpornikov. Na festivalu je sodelovalo okoli 20 različnih zborov z vseh koncev sveta –iz Združenih držav Amerike, Estonije, Poljske, Walesa, Srbije, Filipinov, Italije, Cipra, Grčije in drugod.

Zbor je nastopil v dveh kategorijah: kategoriji A (mešani zbori, sakralna glasba) in kategoriji G (prosti program originalnih zborovskih skladb). Zbor je prejel dve zlati medalji: v kategoriji A z 90,60 točke in v kategoriji G s 93,60 točke. Z medaljama so se uvrstili na drugo mesto v obeh kategorijah.

Poleg dveh zlatih medalj je zbor za skladbo Vesna prejel posebno nagrado za najboljšo izvedbo sodobne zborovske skladbe, zbor jo je izvedel v okviru tekmovanja v kategoriji G.

Mednarodno strokovno žirijo tekmovanja so sestavljali priznani strokovnjaki s področja zborovske glasbe, med drugim tudi dva Slovenca, skladatelj in dirigent Ambrož Čopi ter Urša Lah, slovenska dirigentka, ki živi in ustvarja na Norveškem. Poleg njiju so bili v žiriji še Maria Emma Meligopoulou (Grčija), John Fitzpatrick (Irska) in Masis Aram Gözbek (Turčija).

Kot pravijo v zboru, so z dvema zlatima medaljama in posebno nagrado za izvedbo skladbe nadgradili uspeh iz leta 2007, ko se je zbor prvič udeležil tekmovanja v Prevezi in prejel zlato plaketo za nastop v kategoriji sakralne glasbe. Z veseljem in ponosom so predstavljali domači kraj in občino Brežice ter Slovenijo na festivalu, kjer so bili zelo lepo sprejeti.

Uspeh iz Grčije je za »podaljšek« praznovanja lanske 30-letnice, hkrati pa prelomen dogodek, ko dirigentska vloga uradno prehaja k novemu dirigentu Krištofu Strnadu, za katerega je bilo to prvo mednarodno zborovsko tekmovanje v tej vlogi. Dosedanja dirigentka Simona Rožman Strnad, umetniška vodja in ustanoviteljica zbora, pa se z grškima zlatima medaljama častno poslavlja od svoje dirigentske vloge, v kateri je Vivo popeljala do mnogih uspehov in skozi preštevilne odmevne projekte.

Vir podatkov: KD MePZ Viva Brežice

Prihod na grajsko dvorišče.JPGPrihod 2.JPGPlakat.JPGŽupanova čestitka.JPGCvetovi za pevke in pevce.JPGCvetovi za pevke in pevce 2.JPGZbor v akciji.JPG