Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

09.09.2023 / Sporočila za javnost

Na povabilo župana minister Poklukar obiskal Rigonce - obljubil več policistov na terenu

Deli na FBNatisni

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić sta se danes v Brežicah sestala z županom Občine Brežice Ivanom Molanom in s predstavniki vasi Rigonce, Loče, Rakovec in Velika Dolina. Kot je dejal župan Ivan Molan, se je v zadnjem času povečalo število migrantov v občini, še posebej na področju vasi Rigonce, pa tudi Loče in Rakovec, prebivalci so prestrašeni in so se zato obrnili na občino po pomoč. Zato je župan na ministra za notranje zadeve naslovil pismo, v katerem so bile povzete težave občanov, predlogi za izboljšanje razmer ter povabilo ministru na teren, ki se mu je ta tudi hitro odzval.

»Jesenski čas je in ljudje si ne upajo na polja, bojijo se otroke same puščati. Čez vas in vrtove dan in noč prihajajo večje skupine migrantov, večinoma gre za fante in mlade moške. Zato si želimo večje število policistov na terenu in da ostane panelna ograja na meji, s katero bi migrante usmerjali. Do sedaj ni bilo resnih incidentov, upam, da jih tudi ne, se jih pa bojimo,« je dejal župan.  

Nadaljeval je: »Imam občutek, da Hrvaška ne izvaja nadzora schengenske meje tako, kot bi ga lahko. Zato pozivam ministrstvo za zunanje zadeve in državo, da ukrepa.  V nasprotnem primeru menim, da bi morala tudi Slovenija razmisliti o tem, da uvede kontrolo na meji po zgledu Avstrije.

Notrajni minister in generalni direktor policije sta zatrdila, da bosta naredila vse, da bo zagotovljena varnost vseh vaščanov. Že v začetku tedna so okrepili policijske sile, na terenu je tudi patrulja s konji, patruljiranje s helikopterjem se izvaja. Poudarila sta, da se tako Slovenija kot Evropa sooča z migracijami. Trenutno je največja težava Sredozemlje, kjer na dan prispe samo v Italijo več kot 3.000 migrantov. Rešitve še ni videti, saj se celotna Evropa ukvarja s tem problemom. Migracije morajo biti zato upravljane, da so migranti usmerjeni in pod nadzorom, sta poudarila. Policija je v tem letu prestregla več kot 30.000 migrantov, obravnavajo več kot 200 oseb zaradi tihotapljenja ljudi, ki stisko ljudi izkoriščajo za zaslužek.

»Razumemo stisko ljudi, zato smo tukaj, da se pogovorimo,« je po srečanju povedal minister in dodal, da je pomembno, da vzpostavimo občutek varnosti. Minister je ob tem dejal, da slovenska policija dela dobro in učinkovito, pri čemer se je po vstopu Hrvaške v schengensko območje usmerila zlasti v izravnalne ukrepe. Prav tako pa je uspešna pri prijetju tihotapcev, ki se okoriščajo na račun stisk ljudi.

Minister je poudaril tudi pomen sodelovanja s sosednjo Hrvaško. Pri tem je pozval Hrvaško, naj bolj spremlja razmere na njihovem ozemlju. »S Hrvaško že zdaj sodelujemo v obliki mešanih patrulj,« je dejal minister in dodal, da smo sodelovanje pripravljeni tudi okrepiti, če bi Hrvaška zaprosila za dodatno pomoč pri varovanju zunanje schengenske meje.

DSC_8315.JPGDSC_8318.JPGDSC_8321.JPGDSC_8324.JPGDSC_8325.JPGDSC_8327.JPGDSC_8328.JPGDSC_8331.JPGDSC_8339.JPGDSC_8342.JPGDSC_8344.JPG