Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

29.09.2023 / Sporočila za javnost

Župan čestital družini Istenič ob 55. obletnici pridelave penin na Bizeljskem

Deli na FBNatisni

Župan Občine Brežice se je z veseljem odzval povabilu družine Istenič in sodeloval na novinarski konferenci, na kateri so predstavili novo generacijo, Nika in Marka Isteniča, ki bosta s 1. oktobrom prevzela družinsko poslovno zgodbo pridelave penečih vin. Skupaj z njima in z mestnim viničarjem in skrbnikom stare trte, Stanetom Kocutarjem, je župan v nadaljevanju tudi posadil vinsko trto iz Maribora, s katero so simbolično označili nove čase za penine Istenič.

Na novinarski konferenci, ki je potekala v obliki pogovora med tremi generacijami Isteničevih, so predstavili začetek pridelave penin na Bizeljskem, začeli so s 100 steklenicami penine Barbara, do sedaj pa so napolnili približno 5 milijonov buteljk penin.  Od leta 1968 do leta 1990 so edini zasebni peničarji na področju nekdanje Jugoslavije.

Župan Ivan Molan je mlademu vodstvu zaželel srečno in uspešno pot, ob tej priložnosti pa se je tudi zahvalil mag. Janezu Isteniču, prejemniku oktobrske nagrade občine za leto 2008, in dejal: »Janez Istenič je v Sloveniji in na Bizeljskem oral ledino na področju pridelave penečih vin, dvigoval je kakovost vin in spodbujal povezovanje, ohranil je sorto rumeni plavec, ki se uporablja za penine in nesebično delil svoje znanje - danes na tem področju prideluje peneče vino 15 vinarjev. Tudi strategija občine na področju turizma poudarja mlade, novosti in povezovanje ponudnikov.« Župan je nadaljeval, da ga veseli, ker želijo  mladi sodelovati pri pridelavi vin, pomembno je vztrajati na poti, saj je družina Istenič vzpostavila izjemno dobro osnovo za razvoj.  Naslednikoma penin Istanič je svetoval, da povezujeta znanje in izkušnje predhodnikov s svojim znanjem in poznavanjem mlade generacije, ter vztrajnosti pri premagovanju izzivov.

Mark Istenič je inženir agronomije, Nik Istenič pa zaključuje študij ekonomije. Nik, ki bo prevzel marketing, je dejal, da se želijo približati mlajši generaciji, okrepiti prisotnost na socialnih omrežjih, pa tudi povečati izvoz, predstaviti Slovenijo v svetu in poiskati novosti, kot je brezalkoholna penina. Mark je izpostavil povezovanje ponudnikov v regiji na trgu in povezovanje s kulinariko ter delavnicami o vinih.

V nadaljevanju so zbranim predstavili penine No. 1 brut,  Cuvee Natura 2020 brut nature in novi Rare 2019 brut nature, ki imajo minimalno količino žvepla oz. sta brez dodanega žvepla.  Mlade kuharske mojstre – chefe pa so povabili, da k vsaki penini pripravijo izbrano jed. Jedi so pripravili izjemni mladi chefi Tomaž Bratovž (restavracija JB), Mojmir Šiftar (restavracija PEN Klub) in Zala Pungeršič, zmagovalka letošnjega Masterchefa.

Isteničevi sicer pridelujejo tudi balzamični kis, v tujino izvozijo  30 % penin, njihove penine pa so pili tako papeži kot rock zvezdniki in ameriški predsedniki.  Miha Istenič je medijem zaupal zgodbo, kako je žena nekdanjega predsednika ZDA Georga Busha Barbara Bush naročila penino Barbara za večerjo s kongresniki.

DSC_8641.JPGDSC_8651.JPGDSC_8664.JPGDSC_8681.JPGDSC_8689.JPGDSC_8690.JPGŽupan s Tomažem Domiceljem in Ireno Domicelj.JPGDSC_8695.JPGDSC_8701.JPGSajenje trte.JPG

20230929_125422.jpg20230929_130151.jpg20230929_134405.jpg20230929_135911.jpg20230929_140013.jpg20230929_140101.jpg20230929_140350.jpg20230929_140555.jpg