Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

14.11.2023 / Sporočila za javnost

Brežice so v sklopu projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna v kategoriji mestnih jeder po izboru javnosti prejele največ glasov

Deli na FBNatisni

Turistična zveza Slovenije je na včerajšnji slavnosti, ki je potekala v Hotelu Perla v Novi Gorici, ob Dnevih slovenskega turizma, slavnostno razglasila prejemnike letošnjih priznanj tradicionalne akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna. Med prejemniki priznanj so tudi Brežice.

Turistična zveza Slovenije je kljub vremenskim ujmam, tradicionalni natečaj Moja dežela – lepa in gostoljubna, pripeljala do konca. Vseslovensko tekmovanje v urejenosti in gostoljubnosti je letos potekalo pod sloganom Na izlet s Turistično zvezo Slovenije, s čimer je Turistična zveza Slovenije želela promovirati novo digitalno aplikacijo Moj – izlet.si, ki so jo letos ponudili v brezplačno uporabo. Na zaključni prireditvi pa so zmagovalcem slavnostno izročili priznanja za leto 2023. V kategoriji mestnih jeder, so v spletnem tekmovanju največ glasov prejele Brežice. Priznanje je prevzela podžupanja Občine Brežice, Mojca Florjanič. ''Verjamem, da je nagrada vzpodbuda, da lahko, glede na to, da imamo vse, kar imajo najboljši, krenemo le še naprej, odličnim naproti,'' je po včerajšnji slavnosti dejala Florjaničeva.

IPP_4758

Na slavnostni je bilo podeljeno tudi priznanje Turistične zveze Slovenije za dolgoletno prostovoljno delo v lokalnem turističnem društvu Pišece, ki ga je prejel prejel Jože Zagmajster. Izmed članov društev občine Brežice so priznanje za dolgoletno prostovoljno delo prejeli še Vesna Kunej – Turistično društvo  Bizeljsko, Sabina Ferenčak – Turistično društvo Sromlje in Miro Kovačič – Turistično društvo Dobova.

IPP_4549

Turizem smo ljudje

Turistična zveza Slovenije s sloganom ''Turizem smo ljudje'' že desetletja z bogato bazo turističnih prostovoljcev skrbi, da je Slovenija lepa in gostoljubna. Letos so na Zvezi ponovno dokazali, da je naša dežela tudi solidarnosti polna destinacija. V vseslovenski akciji nesebične sosedske pomoči, ki je prišla do izraza med poletno vremensko kataklizmo, so pomembno vlogo tudi tokrat odigrala prostovoljska turistična društva. Na ''poplavljence'', ne smemo pozabiti niti v naslednjih mesecih, pač pa jim moramo s takšnimi in drugačnimi akcijami, predvsem pa turističnim obiskom, pomagati, da bodo ponovno z optimizmom zrli v prihodnost. Turistična zveza Slovenije je že naredila velik korak v tej smeri.

Najbolj so ponosni, da so uspeli obiskati tudi v poplavah prizadete kraje in da le – ti niso bili v ničemer prikrajšani. Ne glede na vremenske kataklizme je državna ocenjevalna komisija letos pregledala 28 mest, 19 mestnih, vaških in trških jeder, 35 izletniških točk, 21 izletniških krajev, 10 mladinskih prenočišč, 18 kampov in glampingov ter 25 tematskih poti,  na natečaju pa so izbirali tudi najboljše Petrolove bencinske servise.

Moj-izlet.si

Aplikacijo Moj-izlet.si so pri Turistični zvezi Slovenije razvili s ciljem razpršitve slovenskih turističnih tokov in promocije manj znanih slovenskih turističnih destinacij. Daleč največja dodana vrednost nove aplikacije je brez dvoma to, da je nastala v sodelovanju z lokalno skupnostjo, zato uporabnika pripelje do tistih res skritih biserov, v katerih so doslej uživali zgolj domačini.

''Pri Turistični zvezi Slovenije digitalizacijo in umetno inteligenco razumemo predvsem kot način, kako razpršiti turistične tokove in jih preusmeriti na manj znane lokacije ter kako razbremeniti zaposlene v turizmu in jih na tak način opolnomočiti, da se bodo lahko osredotočili na pristen človeški stik. Turizem bo vedno dejavnost, ki bo slonela na ljudeh, tehnologija pa je samo orodje za izboljšanje pristne izkušnje, nikakor pa ne sme in ne more postati nadomestek za ljudi v tej panogi'', je med drugim v svojem nagovoru poudaril Dominik S. Černjak, predsednik Turistične zveze Slovenije.

Dolgoletna vseslovenska akcija

''S to lepo tradicionalno akcijo že vrsto let odkrivamo najlepše kraje v naši Sloveniji. Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen turizem. Tega se najbolj zavedajo v Turistični zvezi Slovenije.  Projekt vsako leto spodbudi turistične ponudnike, župane, lokalno prebivalstvo, da še več pozornosti usmerjajo v skrb za urejenost občin, produktov, predvsem pa za gostoljubnost svojega kraja. Vse najlepše zgodbe se vedno začnejo doma, v naših lokalnih skupnosti. In vi, turistični delavci, predvsem pa župani, zaslužite vso pohvalo. Letos je zaradi poplav še posebej do izraza prišlo prostovoljcem. Iskrena hvala tudi vsem turističnim prostovoljcem," pa je poudaril Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport.  

V Brežicah podelili občinska in regijska priznanja projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna

Ob svetovnem dnevu turizma so v Mestni hiši Brežice že tradicionalno podelili priznanja najbolje ocenjenim v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna. V organizaciji Občinske turistične zveze so bila letos poleg občinskih podeljena tudi regijska priznanja. Priznanja je najboljšim izročil podžupan Občine Brežice Aleksander Gajski.

V kategoriji krajevnih središč so prva tri mesta zasedle: 1. Pišece, 2. Artiče ter 3. Krška vas in Dobova (delitev tretjega mesta). V kategoriji vasi je bil vrstni red sledeč: 1. Dvorce, 2. Jereslavec, 3. Rigonce. Med vaškimi jedri so 1. mesto zasedle Kapele, 2. mesto je pripadlo Pečicam. V letošnjem letu se je komisija odločila, da podeli tudi posebno priznanje urejenemu turistično-športno-rekreacijskemu prostoru med bloki v Trnju za podmladek TD,  ter izletniški točki Cerina. V kategoriji osnovih šol pa je zmagala OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, na 2. mesto se je uvrstila OŠ Brežice, 3. mesto pa sta si razdelili OŠ Globoko in OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova.

Regijska priznanja pa so si prislužili: Brežice (kategorija srednjih mest), Sevnica (manjša mesta), Kostanjevica na Krki (izletniški kraji), Grad Rajhenburg (izletniške točke), Zdole (jedra – vaško), Pišece (krajevno središče), Dobova (zdraviliški kraj) in Senovo (manjša mesta), zadnji trije so prejeli posebna priznanja.

Avtor fotografij: Iztok Pipan