Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

08.12.2023 / Sporočila za javnost

Obvestilo o informativnem dopisu vključitve v sistem dolgotrajne oskrbe

Deli na FBNatisni

Vsi, ki ste vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje in izpolnjujete pogoje, ste oziroma še boste po pošti na dom prejeli odločbo o vključitvi v sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. Ta korak na Ministrstvu za solidarno prihodnost vidijo kot enega od mejnikov pri uvedbi novega stebra socialne varnosti, za katerega bodo delavci, delodajalci in upokojenci prispevek začeli plačevati 1. julija 2025.

21. 7. 2023 je Državni zbor na svoji 43. redni seji sprejel Zakon o dolgotrajni oskrbi (Uradni list RS, št. 84/23), ki je s 3. 8. 2023 vstopil v veljavo.

Novi Zakon o dolgotrajni oskrbi v nadaljevanju ZDOsk-1 (Uradni list RS, št. 84/23) ureja pravice in storitve, namenjene širši skupini ljudi, ki potrebujejo osnovno vsakodnevno pomoč in podporo za vključenost v skupnost, pri čemer ni omejen le na starejše, ampak vključuje vse upravičence. Po ZDOsk-1 so zavarovane osebe za dolgotrajno oskrbo zavarovanci in njihovi družinski člani, če so dopolnili 18 let.

Vezano na izvrševanje Zakona o dolgotrajni bo vsak občan (zavarovane osebe za dolgotrajno oskrbo zavarovanci in njihovi družinski člani, če so dopolnili 18 let) v novembru in decembru 2023 prejel pismo, s katerim ga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) informira o tem, da je postal zavarovanec oziroma zavarovanka za dolgotrajno oskrbo (odločba).

V kolikor bi želeli dodatna pojasnila glede izvajanja zakona oziroma imate vprašanja glede izdane odločbe, vas prosimo, da se obrnite na vzpostavljena kontaktna centra.

KONTAKTNI CENTER ZA DOLGOTRAJNO OSKRBO (Ministrstvo za solidarnostno prihodnost)

080 9810

Pokličeta lahko ob:

  • ponedeljkih med 9. in 12. uro
  • torkih, četrtkih in petkih med 9. in 12. uro ter med 14. in 17. uro. 

Več informacij je dostopnih tudi na spletnem naslovu:

www.gov.si/dolgotrajnaoskrba.

 

KONTAKTNI CENTER ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE:

01 / 30 77 605

v poslovnem času, in sicer:

  • v ponedeljek, torek in četrtek od 8. do 15. ure,
  • v sredo od 8. do 17. ure ter
  • v petek, od 8. do 13. ure.

Več informacij lahko najdete tudi na spletni strani ZZZS:

https://www.zzzs.si/DO

ali pa stopite v kontakt z njimi preko elektronske pošte:  DO@zzzs.si

 

Foto: MSP