Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

12.01.2024 / Sporočila za javnost

Za programe javnih del Občina Brežice namenila 120.000 evrov

Deli na FBNatisni

Občina Brežice aktivno pristopa k reševanju brezposelnosti v lokalni skupnosti s programom javnih del, kjer Občina nastopa tudi kot naročnik javnih del. Gre za zaposlitvene programe, ki so namenjeni aktiviranju brezposelnih oseb, njihovi socializaciji – socialni vključenosti, ohranitvi ali razvoju delovnih sposobnosti, spodbujanju razvoja novih delovnih mest.

Občina Brežice vsako leto zagotavlja sredstva za sofinanciranje plač udeležencev programov javnih del. V letu 2024 namerava povečati sredstva za programe javnih del v višini 10.000 evrov, predvsem zaradi povišanje minimalne plače, izplačila regresa in dodatka na delovno dobo ter skupno nameniti za izvajanje programov javnih del 120.000 evrov.

Občina s sofinanciranjem omogoča zaposlitev predvidoma 15 osebam v javnih zavodih in nevladnih organizacijah, s podpisom javnega interesa izvajalcem, pa je možna zaposlitev še za dodatni 2 osebi. Programi javnih del omogočajo zaposlitev invalidom in dolgotrajno brezposelnim (starejšim) osebam, ki se sicer že tako težko zaposlijo, zato so zaposlitve v programu javnih del v tem času še toliko bolj pomembne.

Programi javnih del se lahko izvajajo na področjih kmetijstva, vzgoje, izobraževanja in športa, okolja in prostora, kulture, socialnega varstva in na drugih sorodnih področjih. Osebe, ki so v letošnjem letu vključene v programe javnih del, katere sofinancira občina Brežice, so pri izvajalcih zaposleni za namene nudenja učne in druge pomoči, socialnega vključevanja posebej ranljivih skupin, pomoči starejšim in invalidom, pomoči Romom pri socializaciji, pomoči pri urejanju in vzdrževanju javnih površin ter občinskih cest, pomoči pri izvajanju programov za občane in za mlade, za pomoč pri gibanju, premikanju po prostoru, pri orientaciji, spremljanju uporabnikov, in za izvajanje pomoči pri opravljanju temeljnih življenjskih opravil.

Na osnovi tripartitne pogodbe se strošek plačila vključenim v programe javni del sofinancira s strani Zavoda za zaposlovanje in Občine Brežice. Izvajalci javnih del, katerih izvajanje programov sofinancira Občina Brežice so: OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško (ena zaposlitev), CSD Posavje (trije programi in tri zaposlitve), JP Komunala Brežice (ena zaposlitev), OŠ Maksa Pleteršnika Pišece (ena zaposlitev), ZPTM Brežice (dva programa in dve zaposlitvi), Vrtec Mavrica Brežice (dve zaposlitvi), OZARA Slovenija - Brežice (ena zaposlitev), Splošna Bolnišnica Brežice (dve zaposlitvi), Zdravstveni dom Brežice (ena zaposlitev).

Izvajalci programov javnih del, za katere je Občina Brežice v letu 2024 izkazala obstoj javnega interesa, ne sofinancira pa zaposlitev, pa so sledeči: Splošna bolnišnica Brežice (en program in ena zaposlitev), Zavod Stara šola Brežice, socialno podjetje (en program in ena zaposlitev).

Občina Brežice sofinancira programe javnih del izvajalcem, ki so na podlagi izraženega javnega interesa občine uspešni na razpisu Zavoda RS za zaposlovanje in zaprosijo občino za sofinanciranje preostalega deleža stroškov izvajanja programa javnih del (občina zagotavlja cca 40% oziroma 5%, zavod pa 60% oziroma 95%). V javna dela se lahko vključujejo dolgotrajno brezposelni, ki so več kot eno leto neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih. Pri tem imajo prednost invalidi in dolgotrajno brezposelne osebe, ki so več kot 2 leti neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb in v tem času niso bili vključeni v noben program aktivne politike zaposlovanja.