Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

21.03.2024 / Sporočila za javnost

Vprašanje azilnega doma v Brežicah je vprašanje vseh občank in občanov

Deli na FBNatisni

To soboto, 23. marca ob 8.30 uri bo ponovno potekal miren in strpen protest na maloobmejnem prehodu Slovenska vas. Občanke in občani lahko skupaj na strpen način jasno izrazimo svoje stališče do namere vlade, da na območju občine Brežice vzpostavi še izpostavo azilnega doma

V občini Brežice se že od leta 2015 srečujemo z migracijami ilegalnih migrantov. Te so od lanskega avgusta v porastu, tako je v zadnjih dveh mesecih občino prešlo 4600 migrantov, v lanskem letu pa samo skozi območje naše občine 45.000. V sodelovanju s policijsko upravo Novo mesto si nenehno prizadevamo čim bolj omejiti gibanje migrantov po občini.

Tako smo soglašali z namero, da se za potrebe registracije, ki trenutno poteka na lokacijah policijske postaje Brežice in mejnega prehoda Obrežje vzpostavi skupen registracijski center na lokaciji Obrežja, saj se s tem ne bi več vodilo migrantov v mesto. Šokirani pa smo bili nad odločitvijo vlade, ki je 29.2.24 sprejela sklep, da na MP Obrežje vzpostavi tudi izpostavo azilnega doma.

Obstaja vrsta argumentov, zakaj lokacija kot takšna ni primerna za izpostavo, prvi v vrsti Občine pa je, da imajo azilanti z zakonom o mednarodni zaščiti določene pravice, kjer je kot prva med temi pravica prebivanja in prostega gibanja znotraj območja celotne občine. S tem bi populacija, ki smo si jo ves čas trudili zadrževati čim bližje točki prečkanja meje dobila zakonito pravico gibanja po območju celotne občine Brežice.

Zato prizadevanja za preklic sklepa in spremembo odločitve vlade o lokaciji izpostave azilnega doma niso le stvar župana in dveh krajevnih skupnosti, Jesenice na Dolenjskem in Velike Doline temveč vseh občank in občanov.

Po sprejemu sklepa Vlade je, na pobudo podžupana Aleksandra Gajskega in skupine svetnikov potekala izredna seja občinskega sveta, ki je soglasno sprejel sklepe:

1.  Občinski svet Občine Brežice nasprotuje sklepu Vlade o postavitvi začasnega azilnega centra za migrante na področju mejnega prehoda Obrežja oziroma na območju občine Brežice, ki ni strokovno argumentiran in usklajen z lokalno skupnostjo.

2.  Občinski svet Občine Brežice ostro nasprotuje izvajanju vseh aktivnosti, vezanih na migracije brez sodelovanja z občino Brežice in lokalno skupnostjo.

3.   Občinski svet ocenjuje, da območje občine Brežice ni ustrezno za lokacijo azilnega centra.

4.   Občinski svet veže izdajo vseh soglasij, vezanih na umestitev novih objektov bodisi za potrebe azilnega centra ali registracijskega centra na obvezno razpravo in soglasje Občinskega sveta.

5.  Občinski svet zahteva od Vlade RS, da posreduje vse informacij  in projekcije iz katerih bo argumentirano zakaj potrebujemo na območju občine registracijski center zastavljene kapacitete in dodatne izpostave azilnega centra ter kako bo to vplivalo na varnost in življenje občank in občanov.

Verjamemo, da bo skupni glas slišan tudi v Ljubljano pri odločevalcih.