Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

29.03.2024 / Sporočila za javnost

Občina Brežice sproža upravni spor glede sklepa vlade o vzpostavitvi azilnega doma

Deli na FBNatisni

Občinski svet Občine Brežice je danes, 29. marca, na 4. dopisni seji sprejel Sklep o pooblastilu Občinskega sveta Občine Brežice županu Ivanu Molanu za sprožitev upravnega spora zoper sklep Vlade Republike Slovenije, št. 21400-4/2024/2 z dne 29. 02. 2024. Občina Brežice se je odločila, da sodeluje v postopku upravnega spora zoper sklepa vlade o postavitvi azilnega doma, s tem bo izkoristila tudi pravno pot zoper odločitev vlade in poskušala uveljaviti svoj pravni interes kot tožnik. S predlogom tožbe občina predlaga tudi izdajo začasne odredbe za zadržanje tega sklepa vlade.

S sprejetim sklepom Občinski svet pooblašča župana, da v imenu občine in v skladu z zakonodajo sproži upravni spor zoper sklep Vlade Republike Slovenije, ki se nanaša na postavitev izpostave azilnega doma na območju bivšega mejnega prehoda Obrežje.

Občinski svet Občine Brežice je na 4. izredni seji, 5. 3. 2024 ostro nasprotoval odločitvi vlade in soglasno sprejel pet sklepov . Sprejeti sklepi so bili nemudoma posredovani Vladi RS, Generalnemu sekretariatu Vlade RS in Uradu Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov. Občina je istočasno vse navedene pozvala, da glede na številne izjave predstavnikov vlade v medijih in sprejeti sklep vlade v čim krajšem času dostavijo Občini vse izvedene študije za določitev dodatnih lokacij azilnega doma z vrednotenjem ostalih obravnavanih lokacij in argumenti, ki ste jih prepoznali pri lokaciji Obrežje v prid te v primerjavi z ostalimi.

Občina Brežice do danes na pozive ni prejela odziv nobene od naslovljenih strank. Istočasno po izjavah predstavnikov vlade v medijih ugotavljamo, da se aktivnosti, vezane na Sklep nadaljujejo. Zato se je Občina Brežice odločila, da sodeluje v postopku upravnega spora zoper sklepa vlade o postavitvi azilnega doma. S tem bo izkoristila tudi pravno pot zoper odločitev vlade in poskušala uveljaviti svoj pravni interes kot tožnik. S predlogom tožbe občina predlaga tudi izdajo začasne odredbe za zadržanje tega sklepa vlade.