Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

09.04.2024 / Sporočila za javnost

V Kruščah obeležili Svetovni dan Romov

Deli na FBNatisni

Včeraj, 8. aprila, je v naselju Krušče potekala prireditev ob Svetovnem dnevu Romov. To je dan, ki so ga Romi po vsem svetu izbrali za svoj na prvem svetovnem kongresu leta 1971 v Londonu. Dogodek poln kulture, plesa in glasbe, je potekal v organizaciji Društva Novo življenje, pod vodstvom predsednice Dušanke Jurkovič. Program je sooblikoval tudi Peter Dirnbek.

Dogodka so se udeležili tudi člani Komisije za spremljanje romske skupnosti v občini Brežice Andreja Dušak, Aleksander Gajski in Bogdan Palovšnik ter sodelavka Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj na Občini Brežice, ki pokriva področje romske tematike, Barbara Hercigonja Milošević ter ravnateljica OŠ Cerklje ob Krki dr. Maja Matrić.

navvSGDE

Tovrstni dogodek je priložnost za gradnjo mostov med kulturami in spodbujanje medsebojnega razumevanja. Vsak korak k večji vključenosti in razumevanju je ključen za gradnjo boljše prihodnosti za vse nas.

U4PPZATI

O svetovnem dnevu Romov

Pred 50 leti (8. 4. 1971) je bil v Londonu (VB) prvi svetovni kongres Romov in v spomin na ta dogodek je bil 8. april izbran kot njihov svetovni dan. Romski aktivisti iz različnih držav so na kongresu uradno sprejeli ime Rom(i) za vse pripadnike tega naroda. Ime v prevodu pomeni ljudje (Rom ali rom tudi človek, mož; Romni ali romni tudi ženska, žena). S tem imenom so potrdili oziroma oblikovala svojo istovetnost, sprejeli svojo zastavo in himno, država Indija pa jih je uradno priznala za svoje nekdanje prebivalce. Pripadniki romske skupnosti običajno zaznamujejo svoj praznik s številnimi prireditvami, s katerimi želijo spomniti na ohranjanje svoje kulture in jezika.

QPoXW15w

U2zNNiap