Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

17.05.2024 / Sporočila za javnost

Izjava župana Ivana Molana o odločitvi Upravnega sodišča Republike Slovenije, da zavrže tožbo Občine Brežice glede sklepa Vlade Republike Slovenije o vzpostavitvi azilnega doma na Obrežju

Deli na FBNatisni

Izjava župana: »Sodišče je zavrglo našo tožbo z obrazložitvijo, da gre tu samo za namero vlade v primeru višje sile oz. bistvenega povečanja števila migrantov v Slovenijo. Seveda to razumemo, da je tudi jasen signal vladi, da v tem trenutku tudi ona ne sme in nima potrebe, da bi izvajala kakršnekoli aktivnosti v zvezi z azilnim domom (na Obrežju), kajti na tem območju se že izvaja registracijski center, ki zagotavlja nujno oskrbo in pa seveda varnostno preverjanje vseh nezakonitih migrantov, ki pridejo v Slovenijo. Zato je naše stališče nespremenjeno, da nasprotujemo azilnemu domu in jaz upam, da bo vlada to tudi spoštovala.«

Občina Brežice je 16. 5. 2024 prejela sklep Upravnega sodišča Republike Slovenije s katerim so tožbo zavrgli na podlagi zavzetega stališča, da sklep Vlade Republike Slovenije ne posega v pravice konkretno, ker gre za namero vlade, in da zato upravni spor ni dopusten. Občina Brežice spoštuje odločitev upravnega sodišča, na odločitev se ne bo pritožila.

Sklep občina razume tudi kot jasen signal vladi, da se glede azilnega doma na lokaciji mednarodnega prehoda Obrežje ne sme izvajati nikakršnih enostranskih posegov. Namero je v primeru višje sile oz. močno povečanega števila nezakonitih migrantov v Slovenijo potrebno uskladiti z lokalno skupnostjo in pridobiti soglasje občinskega sveta.  

Stališče Občine Brežice ostaja nespremenjeno – ostro nasprotujemo postavitvi azilnega doma na Obrežju, saj tu že deluje registracijski center, namenjen registraciji oz. varnostnemu preverjanju vseh migrantov, ki nezakonito prestopijo mejo. Lokacija je popolnoma neprimerna za izpostavo azilnega doma iz varnostnega, humanega in prostorskega vidika, na kar občina in občani opozarjamo že več mesecev.