Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

06.06.2024 / Sporočila za javnost

Srečanje župana z ministri ob vladnem obisku Posavja

Deli na FBNatisni

Brežice, 6. junij - Župan Občine Brežice Ivan Molan se je ob obisku Vlade Republike Slovenije v Posavju srečal z ministrom za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorjem Papičem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom, ministrom za obrambo Marjanom Šarcem in podpredsednico vlade ter ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon. Z ministrom Šarcem sta podpisala tudi pismo o nameri med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Občino Brežice o skupnem urejanju okolice letališče v Cerkljah ob Krki.

Župan je sodeloval na srečanju ministra Papiča z vodstvom Fakultete za turizem Univerze v Mariboru in poudaril podporo občine fakulteti, ki se sooča s prostorsko stisko. Fakulteta se je je pri iskanju rešitve za prostorsko stisko zelo proaktivna, vendar so za rešitev nujno potrebna večja sredstva iz naslova univerze oz. ministrstva. 

DSC_1939

Prenovljeni brežiški atletski stadion si je ogledal minister Han. Dejal je, da je večji del sredstev prispevala občina, del pa ministrstvo, ki je v lanskem letu prvič izvedlo razpis za obnovo objektov v sodelovanju z občinami. Letošnji razpis za sofinanciranje športne infrastrukture – dvoran in zunanjih površin, je težak 33 milijonov. Namenjen je za izboljšanje športne infrastrukture po lokalnih skupnostih, da bo lahko primerna tudi za turistični namen.

Minister Han in ministrica Tanja Fajon sta se srečala tudi z uspešno mlado atletinjo in para športnico Lejo Glojnarič, ki je redna uporabnica atletskega stadiona. Minister Han je ob tem dejal, da so športniki najboljši promotorji Slovenije, zato je po njegovem mnenju naloga ministrstva, da se športnikom vrne čim več, ker so naredili tako veliko za ime Slovenije.

20240606_105326

Župan Ivan Molan je nato skupaj z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem v prostorih občine Brežice podpisal pismo o nameri med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Občino Brežice o skupnem urejanju okolice letališče v Cerkljah ob Krki.

''Območje še ni komunalno urejeno in v skupnem interesu tako občine kot ministrstva je, da se to uredi. To pa je tudi v največjem interesu prebivalk in prebivalcev, zato smo tudi to pismo o nameri danes podpisali in se s tem zavezali, da pristopimo k projektu. Aktivnosti glede tega se že izvajajo in ekipe tako občine kot tudi ministrstva že delajo na tem. V sosednji Mestni občini Krško bo Vlada za namene letališča financirala štiri dovozne ceste in gasilsko vozilo c ciljem, da v širšem kraju v katerem deluje vojaško letališče, tudi vrne to gostoljubje in da ljudje, ki živijo na tem območju dobijo čim višjo kakovost življenja,'' je ob podpisu dejal minister za obrambo Marjan Šarec in predlagal, da v primeru, če so tamkajšnji prebivalci v dvomih, naj predsedniki Krajevnih skupnosti skličejo zbor krajanov in bodo z ministrstva z veseljem prišli ter pojasnili kaj se dela, kaj se namerava, da ne bo dilem. ''Menim, da je transparentnost na prvem mestu. Če ljudje ne vedo kaj se dogaja, so lahko težave in mi tega nočemo,'' je še poudaril minister.

20240606_114909

Župan Ivan Molan pa je dejal, da Občina Brežice z Ministrstvom za obrambo tesno sodeluje od leta 2006, ko je bil sprejet državni prostorski načrt, saj letališče močno posega v okolje občine. ''Imamo že dogovor o sofinanciranju različne infrastrukture, v kratkem se pričakuje priprava načrta sofinanciranja za leti 2025 in 2026. Danes pa smo govorili predvsem o kanalizaciji, saj v tistem kraju to ni ustrezno urejeno. Zato smo podpisali pismo o nameri, da bomo skupaj zgradili čistilno napravo in kanalizacijsko omrežje, na katero bodo priključeni krajani in objekti vojašnice v Cerkljah ob Krki. Ministrstvo se je zavezalo tudi za pomoč pri pridobivanju kohezijskih evropskih sredstev. S Krajevno skupnostjo je potrebno najti primeren prostor za čistilno napravo in verjamem, da bo zadeva v kratkem sprojektirana. Želimo si, da bomo čimprej naredili korak k čistejšemu okolju v tem delu naše občine,'' je poudaril župan.

DSC_2000

Ob obisku Vlade v Posavju pa je župan kot predsedujoči v Svetu regije še dejal, da v Posavju od Vlade pričakujemo, da bo nadaljevala in izpolnila obljube ter dogovore, ki so bili že podpisani.

''Najbolj pereče vprašanje je reševanje romske problematike, za katero so obljubili, da bodo sprejeli zakone  do novega leta, prav tako migrantska problematika, predvsem da s izjasnijo kaj nameravajo z azilnim domom na Obrežju. Za občino Brežice in tudi celotno regijo je izjemno pomembna investicija v bolnišnico, za  katero smo pripravili projektno dokumentacijo, v bolnišnici pa pričakujejo, da bomo čimprej dobili tudi magnetno resonanco in programe zanjo.  Pričakujemo tudi nadaljevanje izgradnje hidroelektrarne vključno s poplavno zaščito naših nezaščitenih vasi in vhodno obvoznico z novim mostom ter nadvoz v Brezini. V Občini pričakujemo tudi, da se bo nadaljevala obnova sodišča v Brežicah, za katero je že vse dogovorjeno.  Pričakujemo, da bi Vlada končno začela sofinancirat izgradnjo osnovnih šol, pri nas predvsem OŠ Artiče, za katero so bile tudi že obljube. Seveda pa je na cesti infrastrukturi še veliko neuresničenega. Želimo si nadaljevanje obnove ceste na Prilipah, v Ribnici, Spodnji Pohanci in v Rigoncah. Nenazadnje si želimo, da tudi preko evropskih in drugih sredstev občinam omogočajo razvoj kolesarskih stez, industrijskih con in ostalih programov.''

DSC_1992

20240606_114352

DSC_1951

OTzQV32I

cUw6foQE