Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

10.06.2024 / Sporočila za javnost

Občina Brežice obžaluje incident na OŠ Velika Dolina in ostro obsoja tovrstna dejanja

Deli na FBNatisni

Občinski svet se je na 9. redni seji, ki trenutno poteka, seznanil z resnim incidentom, ki se je zgodil danes zjutraj na OŠ Velika Dolina, ko je romski učenec napadel osmošolca v razredu. Ta je bil zaradi hudih poškod in šoka odpeljan v Splošno bolnišnico Brežice in njegovo stanje je resno.

Ravnateljica tamkajšnje osnovne šole Anja Zevnik je povedala, da od današnjega dne ne more zagotoviti 100% varnosti otrok in zaposlenih v šoli, počutijo se nemočne. Starši se bojijo poslati otroke v šolo, večinsko prebivalstvo se umika nasilnim posameznikom v kraju.

Župan Ivan Molan je nemudoma kontaktiral policijo in varnostno službo, ki bosta od jutri zjutraj pri ozirma v OŠ Velika Dolina do konca šolskega leta skrbela za varnost učencev in zaposlenih. Direktor ZD Brežice je zagotovil tudi psihološko pomoč otrokom in zaposlenim, ki jih je napad v šoli pretresel. Župan je povedal, da v občini Brežice beležimo porast kaznivih dejanj Romov, zato bo sklicana tudi izredna seja Občinske sveta Občine Brežice s predstavniki pristojnih institucij, saj je občina z zakonodajo omejena na področju zagotavljanja varnosti.   Župan je spomnil, da so župani 11 občin jugovzhodne Slovenije zbrali podpise več tisoč državljanov in v Državni zbor vložili pobudo za spremembo zakonodaje, vendar so bili zavrnjeni. Pristojna ministrstva naj bi do konca leta 2023 pripravile boljše predloge spremembe zakonodaje a do danes se ni zgodilo nič. Na občini incident, ki se je zgodil v šolskem okolju, kjer naj bi pedagoški proces potekal v varnem in mirnem okolju, obžalujemo in si želimo, da bo konec šolskega leta minil mirno za otroke, ki nestrpno pričakujejo poletne počitnice.