Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

11.06.2024 / Sporočila za javnost

Sestanek predstavnikov občine, šole, staršev in policije po incidentu na OŠ Velika Dolina

Deli na FBNatisni

Velika Dolina, 11. junij - Župan občine Brežice Ivan Molan se je danes sestal z ravnateljico OŠ Velika Dolina, svetovalnimi in strokovnimi sodelavkami, predsednikom KS Velika Dolina, predsednikom sveta staršev in predstavnico sveta zavoda ter predstavniki policije glede ukrepov za zagotovitev varnosti v šoli po včerajšnjem incidentu s katerim je bila občina seznanjena na včerajšnji seji občinskega sveta. Romski učenec je ob prihodu v šolo napadel devetošolca, ki je bil zaradi poškodb odpeljan v bolnišnico. Danes so v šolo prišli samo štirje od sicer 130 učencev dolinske šole, zaposleni na šoli in starši se počutijo nemočne.

Stanje se mora normalizirati, nujna je sistemska rešitev

Na sestanku so sprejeli naslednje ukrepe: občina je zagotovila varnostnika, policija bo poostrila patrulje v kraju in skrbela za varnost ob prihodu in odhodu otrok v šolo, Zdravstveni dom Brežice učencem in zaposlenim ter po potrebi tudi staršem zagotavlja psiho-socialno pomoč. Občina na skupni sestanek vabi pristojna ministrstva, saj je nujno poiskati sistemsko rešitev, ki bo dolgoročno uspešna.

Župan je po sestanku dejal, da so vsi zgroženi nad dogodkom. Prva naloga je, da se stanje v šoli normalizira in da se zagotovi nemoten in varen učni proces. Občina bo zagotovila varnostnika, (izvajalo se bo) zaklepanje šole in policija je poostrila patrulje, tako da bodo zagotovili predvsem varen prihod in odhod učencev.

Prav tako so se dogovorili s predstavnikom sveta staršem, da bi bilo najslabše, če otrok zaradi incidenta ne bi več pošiljali v šolo.  Zato je potrebno čim prej vrniti učence v šole. Zato so pozvali tudi ministra za notranje zadeve in ministra za vzgojo in izobraževanje, ta naj maksimalno pomaga pri reševanju tega problema ravnateljici in vodstvu šole. Kajti vodstvo šole ima izjemno omejene možnosti kar se tiče tako vzgojnih kot ostalih prejemov.

Prav tako so bili vsi na sestanku enotnega mnenja, da je nujno potrebno organizirati sestanek z Ministrstvom za notranje zadeve, Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje ter Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti saj gre tu za dolgoročne probleme, kjer je nujno poiskati sistemske rešitve, ki bodo pripeljale do tega, da bo sobivanje na dolgi rok sploh možno in da se bodo otroci v šoli počutili varne.

Občina Brežice je ena od 11 občin jugovzhodne Slovenije, kjer so župani pripravili predloge sprememb štirih zakonov z namenom reševanja problematike otrok iz težavnih socialnih okolij in  zbrali podpise več tisoč državljanov ter v Državni zbor vložili pobudo za spremembo zakonodaje, vendar so bili zavrnjeni. Pristojna ministrstva naj bi do konca leta 2023 pripravila boljše predloge spremembe zakonodaje, a do danes se ni zgodilo nič.