Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

22.07.2016 / Sporočila za javnost

Rezultati preverjanja kakovost pitne vode na vodovodnem omrežju Bizeljsko

Deli na FBNatisni

Javno podjetje komunala Brežice d.o.o. je kot upravljalec vodovodnega sistema Bizeljsko naročilo (v okviru notranjega nadzora nad kakovostjo pitne vode) analizo vzorcev pitne vode, ki so bili odvzeti na različnih vzorčnih mestih na vodovodnem omrežju Bizeljsko, odvzetih je bilo 12 kontrolnih vzorcev. Izvedene so bile mikrobiološke preiskave, pri katerih se je preverjala skladnost s predpisi glede vsebnosti Escherichia coli, koliformne bakterije, intestinalnih enterokokov, Clostridium perfringens in glede skupnega števila bakterij pri 22 in 36 stopinj Celzija. Skladnih vzorcev je bilo šest (6), neskladnih prav tako, štirje (4) vzorci so bili kontaminirani s koliformnimi bakterijami, dva (2) vzorca pa z intestinalnimi enterokoki.

Glede na to, da se kot vzrok za neskladne vzorce sumi vodovodno omrežje, saj je bil vzorec vzet na zajetju skladen, je potrebno izvesti čiščenje omrežja z dezinfekcijo in izpiranjem. Prav tako se bodo čistile vodne celice vodohranov. Po izvedenem čiščenju vodovodnega omrežja bodo ponovno odvzeti kontrolni vzorci na vzorčnih mestih, kjer so bili ob zadnjem vzorčenju neskladni in v kolikor bodo skladni, bo ukrep obveznega prekuhavanja pitne vode nemudoma preklican.

Zaradi čiščenja vodohranov in izpiranja vodovodnega omrežja bo možna motena dobava pitne vode. Istočasno se bo izvajala tudi dezinfekcija vodovodnega omrežja z doziranjem klora v pitno vodo. Doziranje bo izvajano s pomočjo avtomatskega klorinatorja, vsebnost prostega klora pa bo nenehno kontrolirana na več mestih na omrežju, tako da se doseže ciljna vrednost 0,20 - 0,25 mg/l prostega klora ter se ga ne dozira v količini več, kot je potrebno.

Poudariti je potrebno, da se na ostalih vodovodnih sistemih z izjemo brežiškega pitna voda ves čas dezinficira na isti način, tako da je pitna voda po kloriranju kljub prisotnemu vonju po kloru zdravstveno ustrezna ter varna za uživanje. O terminu čiščenja vodohranov in izpiranja vodovodnega omrežja ter dezinfekcije vodovodnega omrežja bodo uporabniki predhodno obveščeni po pošti.

Vir podatkov: JP Komunala Brežice d.o.o.

********************************************************************************************************************

Porocilo o preskusu 3786 2016
Porocilo o preskusu 3944 2016
Porocilo o preskusu 3945 2016
Porocilo o preskusu 3946 2016
Porocilo o preskusu 3947 2016
Porocilo o preskusu 3948 2016
Porocilo o preskusu 3949 2016
Porocilo o preskusu 3950 2016
Porocilo o preskusu 3951 2016
Porocilo o preskusu 3952 2016
Porocilo o preskusu 3953 2016
Porocilo o preskusu 4050 2016

 

O POSAMEZNIH PARAMETRIH NA KRATKO

1.1 Parametri po prilogi I Pravilnika o pitni vodi, del A, mikrobiološki parametri (Ur. l. RS, št. 19/2004, 35/2004, 26/2006, 92/2006, 25/2009)

 Escherichia Coli

Bakterije, ki so vedno prisotne v človeškem in živalskem blatu (feces) v velikem številu ter posledično v odplakah in vodah, ki so onesnažene s fekalijami (človeka, domačih in divjih živali, uporaba v poljedelstvu). Prisotnost E. coli v pitni vodi zanesljivo dokazuje, da je bila voda fekalno onesnažena. Po Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št. 19/04, 35/04) so bakterije Escherichia coli uvrščene v Prilogo I, del A, med mikrobiološke parametre. Mejna vrednost za E. coli v pitni vodi je: 0 /100 ml.

Enterokoki

Bakterije, ki so prisotne v črevesju oz. v blatu ljudi in živali. Upoštevamo jih kot zanesljive fekalne indikatorje. V vodi se ohranijo dlje časa kot E. coli, zato njihovo prisotnost v pitni vodi, v kateri drugih bakterij nismo ugotovili, ocenjujemo kot starejše fekalno onesnaženje. Po Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št. 19/04, 35/04) so enterokoki uvrščeni v Prilogo I, del A, med mikrobiološke parametre. Mejna vrednost za enterokoke v pitni vodi je: 0/100 ml.

Število kolonij pri 22°C

S parametrom določamo število bakterij, ki so lahko v vodi prisotne kot normalna flora. Vsako nenadno povečanje v številu teh bakterij je lahko zgodnji pokazatelj motenj kjerkoli v celotnem sistemu za oskrbo s pitno vodo. Temperatura pomeni, pri kakšni temperaturi smo jih v laboratoriju inkubirali oz. da gre predvsem za bakterije nefekalnega porekla. Po Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št. 19/04, 35/04) je število kolonij pri 22°C uvrščeno v Prilogo I, del C, med indikatorske parametre. Mejna vrednost za število kolonij pri 22°C je po Pravilniku o pitni vodi "brez neobičajnih sprememb". Mejna vrednost za rezultate iz monitoringa je za število kolonij pri 22°C dogovorjena kot: manj kot 100/ml.

Število kolonij pri 37°C

S parametrom določamo število bakterij, ki podobno kot število kolonij pri 22°C kažejo na učinkovitost postopkov priprave vode, na razmnoževanje v omrežju zaradi zastojev ali povečane temperature, naknadnega vdora bakterij v sistem itd. Podatek nam pomeni izhodišče za oceno stanja celega sistema. V primerjavi s številom kolonij pri 22°C, nam število kolonij pri 37°C pomaga pri oceni, ali bi lahko šlo tudi za bakterije fekalnega porekla. Po Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št. 19/04, 35/04) je število kolonij pri 37°C uvrščeno v Prilogo I, del C, med indikatorske parametre. Mejna vrednost za število kolonij pri 37°C je: manj kot 100/ml.

1.2 Parametri po prilogi I Pravilnika o pitni vodi, del C, indikatorski parametri (Ur.l. RS, št. 19/2004, 35/2004, 26/2006, 92/2006, 25/2009)

Koliformne bakterije

Skupina različnih bakterij, ki jih najdemo ne samo v blatu, ampak tudi v okolju. Če v vzorcu pitne vode nismo potrdili tudi prisotnosti E.coli in/ali enterokokov, jih ne moremo uporabljati kot pokazatelje fekalnega onesnaženja. Preskus je uporaben za presojo onesnaženja z večjimi količinami organskih in anorganskih snovi iz okolja, ustreznosti priprave vode, onesnaženja po pripravi vode, poškodovanosti ali napak v omrežju ipd. Po Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št. 19/04, 35/04) so koliformne bakterije uvrščene v Prilogo I, del C, med indikatorske parametre. Mejna vrednost za koliformne bakterije je: 0/100 ml.

Clostridium perfringens (vključno s sporami)

Sporogene bakterije, ki so običajno prisotne v blatu, vendar v manjšem številu kot E. coli. Njihov izvor je lahko tudi v okolju. Spore prežive v vodi dolgo časa in so odporne na dezinfekcijska sredstva. Če jih najdemo skupaj z E. coli ocenjujemo to kot svežo kontaminacijo, če so sami ali z enterokoki brez E. coli, je onesnaženje staro in urgentno manj pomembno. V filtrirani vodi kažejo na napake v postopku filtracije. Iščemo jih v pitnih vodah, ki imajo stik s površinsko vodo. Po Pravilniku o pitni vodi (Ur.l. RS št. 19/04, 35/04) je Clostridium perfringens (vključno s sporami) uvrščen v Prilogo I, del C, med indikatorske parametre. Določena mejna vrednost za Clostridium perfringens (vključno s sporami), v pitni vodi je: 0/100 ml.

Vir: povzeto po http://www.nijz.si/sl/o-posameznih-parametrih-na-kratko (Nacionalni inštitut za javno zdravje)