Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

26.06.2017 / Zanimivo

Predstavili delo muzeja, razstavo in najdišče

Deli na FBNatisni

Brežice, 26. junij – V Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice je na dan ustanovitve muzeja potekala predstavitev dela muzeja, investicij v obnovo gradu, medinstitucionalne arheološke razstave Romula – Odsevi rimskega stekla in izjemne najdbe mednarodnega pomena iz groba keltskega bojevnika na sejmišču v Brežicah, ki jo predstavljata bojni voz in bronasta etruščanska posoda.

Delo muzeja je predstavila Alenka Černelič Krošelj, v. d. direktorice muzeja. Posavski muzej Brežice je v letu 2016 ponovno povečal število obiskovalcev, prav tako uspešno se odvija tudi leto 2017, ki se nadaljuje tudi s pomembnimi izboljšavami infrastrukture gradu. Poletje na gradu je polno aktivnosti (pričenja se 3. grajska dogodivščina za otroke) in bližajočo se 70-letnico delovanja Posavskega muzeja Brežice.

Novinarska konferenca BMB 3a

Podžupanja občine Brežice je opisala dolgoletna vlaganja Občine Brežice v grad, najobsežnejša je bila 2. faze celovite prenove gradu, ki je obsegala celovito prenovo vzhodnega trakta gradu vključno z Viteško dvorano. V preteklem letu je grad dobil dvigalo, v letošnjem letu pa sledi ureditev recepcije in sanitarij v pritličju gradu ter obnovo strehe vzhodnega in zahodnega dela gradu Brežice, kjer se nahaja tudi Viteška dvorana.

Jana Puhar in Uroš Bavc o pomenu najdišča in razstavi 4a

Mag. Uroš Bavec, konservatorski svetnik iz ZVKDS OE Novo mesto, je predstavil razstavo Romula – Odsevi rimskega stekla, ki predstavlja izbor steklenih najdb z najdišča Romula (Ribnica), uvoz stekla in steklarsko obrt v rimskem času ter arhiv arheološkega najdišča Romula z vidika ZVKDS. Obseg arhiva najdišča je izjemen, s tem se strinja tudi , višja kustosinja v Posavskem muzeju Brežice, ki je predstavila pomen na razstavi predstavljenega gradiva za muzej ter strokovno in širšo javnost.

Izjemna najdba - obredno uničena bronasta etruščanska posoda v grobu keltskega bojevnika

V zaključku srečanja je mag. , arheologinja iz podjetje Arhos d.o.o., ki je bilo zadolženo za izkopavanja na prostoru brežiškega sejmišča, predstavila najdišče v luči mlajše železne dobe (najdbe, obseg najdišča – do sedaj je raziskanih že 161 keltskih grobov, zgodovina raziskav) ter opozorila na izjemnost grobišča zaradi najdb treh bojnih vozov in izjemnost groba št. 114 znotraj tega grobišča zaradi najdb etruščanskih bronastih posod.

Novinarska konferenca PMB 2arastava Romula - odsevi rimskega stekla 5aRimsko steklo v Posavskem muzeju Brežice 6a

Posavski muzej Brežice tesno sodeluje z izvajalcem raziskav in ZVKDS. Zaradi povečanega obsega izkopavanj in s konserviranjem povezanih stroškov bo muzej prevzel izvedbo preventivnih konservatorskih posegov najdb iz keltskih grobišč.  Kakovostno izvedbo projekta konserviranja izjemnih najdb iz groba 114 je podprlo tudi Ministrstvo RS za kulturo, zato bo muzej poskrbel za izvedene analize, ki bodo prispevale k poznavanju obdobja mlajše železne dobe pri nas, po koncu konzervatorskih del bo gradivo predstavljeno na razstavi.

Podrobnejše informacije o dejavnosti muzeja, najdbah, razstavi in investicijah