Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

03.11.2017 / Projekti

Namenu predan večnamenski dom Jesenice na Dolenjskem

Deli na FBNatisni

Jesenice na Dolenjskem – V programu dogodkov Brežiškega oktobra je potekala tudi slovesnost ob predaji večnamenskega doma na Jesenicah na Dolenjskem v namen. Kulturni program prireditve in slavnostni nagovor župana občine Brežice Ivana Molana, sta potekala v dvorani novega doma, uradno odprtje nove pridobitve pa se je zgodilo s simboličnim rezanjem traku pred vhodom v dvorano.

Svečano sejo sveta KS Jesenice na Dolenjskem, s katero je bil dom uradno predan svojemu namenu, je povezovala Rajka Križanac. Kulturni program so oblikovali učenci OŠ Velika Dolina Matej Franko, Anamarija Gramc, Tanja Zobarič, Barbara Bajs in Julija Kvartuh pod mentorstvom Anje Zevnik. S pesmijo so program obogatili tudi domači Moški pevski zbor KUD Slavček ter gostje - Vokalna skupina Aria.

IMG 9425IMG 9429IMG 9439IMG 9442IMG 9452IMG 9470

Župan Ivan Molan je v svojem govoru izpostavil, da je investicija, obnovljeni in dograjeni dom, namenjena krajanom in da bo upravičena, v kolikor jo bodo krajani vzeli za svojo ter napolnili z vsebinami, ki si jih želijo. Občina Brežice se kljub pomanjkanju sredstev s strani evropskih razpisov in države trudi za enakomeren razvoj vseh krajev občine, kar dokazujejo številne investicije po vseh krajevnih skupnostih.  

IMG 9466IMG 9436

V občini Brežice se 24.500 prebivalcev iz 109 naselij povezuje v 20 krajevnih skupnosti v katerih deluje čez 260 različnih društev. Središča družabnega in kulturnega življenja v krajih so večnamenski domovi, kjer si pogosto prostore delijo kulturna društva, krajevna skupnost in gasilci. Občina Brežice v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi izvaja obnove in modernizacije objektov domov krajanov oz. večnamenskih domov. V zadnjih letih so bili že prenovljeni ali delno obnovljeni nekateri večnamenski domovi (Sromlje, Skopice, Pišece, Križe, Velika Dolina, Dobova, Artiče, Pečice, Bukošek, itd.).  Skupen cilj vseh obnov in sanacij je uporabnikom domov  omogočiti boljše prostorske pogoje za izvedbo programov in projektov, ki povezujejo lokalno skupnost.

Zbrane na slovesnosti ob predaji doma v namen je nagovoril tudi predsednik KS Jesenice na Dolenjskem Bogdan Palovšnik. Zahvalil se je Občini Brežice, ki je investicijo uresničila, ter vsem, ki so pri tem pomagali – svetu krajevne skupnosti, krajanom, lokalnim društvom, osnovni šoli ter izvajalcev del gradnje in obnove.

IMG 9501

O investiciji

Dobrih 380.000 evrov vredna investicija se je pričela v 2008 z izdelavo projektne dokumentacije in pridobljenim gradbenim dovoljenem za novogradnjo večnamenskega objekta.  V 2013 je bil objekt energetsko pregledan, sledila je racionalizacija projekta.

V 2014 je bilo zamenjano stavbno pohištvo na delu objekta, ki se je ohranil, ter izvedena rušitev starega dela objekta (1. faza) in  dozidava novega dela (2. faza) ter krovsko kleparska dela (lesena konstrukcija, deskanje, folija).

V letu 2015 je bila dokončana streha, vgrajeno stavbno pohištvo na novem delu, izvedena 3. faza gradbenih del in elektroinštalacije. Leta 2016 je sledila statična sanacija dvorane, v 2017 pa je bila investicija zaključena.

IMG 9483IMG 9475

IMG 9494