Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

10.10.2018 / Župan

Obnova železnega mostu poteka po načrtih

Deli na FBNatisni

Od meseca julija potekajo dela obnove železnega mosta čez reko Savo v Brežicah. Ob pričetku del je bil z vozišča odstranjen asfalt, odstranjena je bila tudi ograja mostu, ki je razbremenila most, trenutno se zaključuje peskanje in osnovno barvanje železne konstrukcije.

Župan Ivan Molan je s s sodelavci in predstavniki podjetja Rafael d.o.o., izvajalcem obnove železnega mostu čez Savo, obiskal tovarno v Trbovljah, kjer pripravljajo železno konstrukcijo, ki bo namenjena podpiranju mostu v času poteka obnove. V skladu z načrti bo v začetku naslednjega meseca pričel izvajalec obnove s podpiranjem in dvigovanjem mostu.

elezna konstrukcija za podpiranje mostu med sanacijo

Občina Brežice se je odločila za zahtevno sanacijo zaradi dotrajanosti mostu - spodnji del mostu čez Savo je namreč prizadela močna korozija in ogrozila njegovo trdnost in nosilnost. Občina Brežice bo obnovo izvedla v dveh fazah – najprej most čez Savo in nato most čez Krko, ki je v boljšem stanju. V postopku javnega naročanja je bil za izvajalca celovite sanacija železne konstrukcije 114 m dolgega mostu preko reke Save izbran Rafael d.o.o. Sevnica, ki je pričel s pripravljenimi deli. Vrednost del sanacije tega dela mostu znaša 1.095.927,20 evrov, vsa sredstva bodo zagotovljena iz lastnih sredstev Občine Brežice.

 

elezni most čez Savo 1Odstranjen asfalt in ograja z mostuPeskanje konstrukcije mostu

 

Sanacija mostu bo trajala dve leti, potekala bo v letih v 2018 in 2019, ker je investicija pogojena z več različnimi dejavniki, od vodostaja reke Save do vremenskih razmer, prestavitev infrastrukture vezane na most in podobno. Obnova mostu zajema dela od priprave gradbišča, urejanja dostopa do zaščite okolja med odstranjevanjem rje in rekonstrukcije voziščne površine.

 

Namen sanacije mostu je ohranitev obstoječega prometnega režima – enosmernega lokalnega prometa za osebna vozila, kolesarje, motoriste in pešce. Železna mostova čez Savo in Krko, ki sta bila zgrajena leta 1906 v času Avstro-ogrske države, sta tudi pomemben simbol tako mesta Brežice kot občine.