Gumb išči|

Zapri iskalnik

15.10.2018 / Sporočila za javnost

Minister in župan na delovnem srečanju o migrantski problematiki

Deli na FBNatisni

Brežice, 15. oktober – Pobudi župana Občine Brežice Ivana Molana se je odzval minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in na delovnem srečanju sta se pogovorila o aktualnem dogajanju na področju migrantske problematike na ravni države in občine. Minister Poklukar je glede sprejemno-registracijskega centra pojasnil, da gre za dodatne prostore policijskih postaj za izvajanje policijskih postopkov pri ilegalnih vstopih v državo in ne za sprejemne centre za migrante kot so bili v času migrantske krize 2015 in 2016. Župan Ivan Molan je dejal, da od ministra v prihodnje pričakuje predvsem neposredno in pravočasno obveščanje glede dogajanja in ukrepov na področju migrantske problematike, ki zadevajo občino Brežice.

Septembra 2018 so se na delovnem srečanju na pobudo Občine Brežice sestali predstavniki Občine in Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov na temo vzpostavitve in delovanja sprejemno registracijskih centrov na meji, ki je v brežiški občini načrtovan na območju mejnega prehoda Obrežje. Urad bo v primeru vzpostavitve centra opravljal logistične naloge, Ministrstvo za notranje zadeve oz. Policija pa je tista, ki bo sprožila postopke za vzpostavitev centra v primeru povečanih ilegalnih vstopov v državo. Ker je do pobude za sestanek prišlo v času oblikovanje nove Vlade RS, so iz ministrstva za notranje sporočili, da bodo s sestankom počakali do nove vlade.  Minister Poklukar se je ob nastopu mandata hitro odzval pobudi in obiskal občino Brežice z namenom, da pojasni razmere na področju migracij in načrte glede sprejemno-registracijskega centra.

Župan Ivan Molan je dejal, da se po podatkih policije ne kažejo posebnosti pri ilegalnih prestopih meje na področju občine Brežice, policija pravi, da razmere obvladuje in da zaenkrat ni potrebe po vzpostavitvi sprejemno-registracijskega centra. Župan od ministrstva za notranje zadeve in policije pričakuje, da bo komunikacija med lokalno skupnostjo in pristojnimi službami tekla nemoteno ter da bo lokalna skupnost pravočasno obveščena o dogajanju na področju migrantov.  

Sestanka sta se udeležila tudi predsednika krajevnih skupnosti ob meji – predsednik KS Dobova Mihael Boranič in predsednik KS Jesenice na Dolenjskem Bogdan Palovšnik, ki je opozoril prisotne, da je svet KS Jesenice na Dolenjskem na eni izmed sej sprejel sklep, da se ne strinja s vzpostavitvijo centra na področju krajevne skupnosti.  S strani ministrstva in policije so se sestanka udeležili tudi vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije Melita Močnik, pomočnik direktorja Policijske uprave Novo mesto Andrej Zbašnik, vodja Oddelka za mejo in tujce v Sektorju uniformirane policije na Policijski upravi Novo mesto in komandir Policijske uprave Brežice Srečko Medic.

DSC 4177DSC 4178DSC 4181DSC 4185