Gumb išči|

Zapri iskalnik

14.11.2018 / Sporočila za javnost

Občina Brežice med primeri dobrih praks na 4. SBC Akademiji

Deli na FBNatisni

Župan občine Brežice Ivan Molan je sodeloval na 4. Akademiji SBC (Slovenian Business Club) Kluba slovenskih podjetnikov na temo Kako spodbuditi podjetništvo v vsaki slovenski občini. Na dogodku so sodelovali tudi podjetniki in župani iz občin Ajdovščina, Kočevje, Krško, Črnomelj in Trbovlje. Namen akademije je predstaviti podjetnikom in širši javnosti konkretne oz. izvirne ter učinkovite ukrepe, ki so bili v korist zdravi rasti gospodarstva v občini.

Občina Brežice se je predstavila s primerom dobre prakse hitrega in učinkovitega odziva pri umeščanju podjetja Kovis v IPC Brezina, ki je pred leti dal dodatni zagon tako podjetju kot coni, je dejal župan Ivan Molan.  Kot zelo uspešen je bil prepoznan ukrep subvencioniranja nakupa zemljišč, ki so bile v lasti občine v industrijsko-poslovni coni Brezina in v obrtni coni Dobova. Občina Brežice je s pomočjo razpisa za subvencioniranje podjetnikom v dveh letih prodala osem zemljišč.  V IPC Brezina se gradijo trije novi objekti investitorjev, v Obrtni coni Dobova je en objekt že zgrajen, poteka gradnja drugega objekta, za ostala prodana zemljišča pa so investitorji v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za objekte. Možnost širitve podjetij zagotavlja cca do 250 delovnih mest. Ukrep je bil pozitiven tudi v vidiku, da so se podjetja iz urbanih središč preselila v za to namenjene in urejene industrijsko-poslovne in obrtne cone, kjer imajo zagotovljene boljše pogoje.

Posvet podjetnikov na 4. SBC Akademiji je potekal v Kongresnem centru Mons, Ljubljana. Pred posvetom in razpravo o spodbujanju podjetništva v slovenskih občinah je udeležencem Akademije predaval dr. Egon Zakrjašek, član vodstva Ameriške centralne banke (Fed) o tem, kaj nas čaka v letu 2019 na področju gospodarstva in ponudil nasvete podjetnikom, kako preživeti krizo (likvidnost podjetja, nadzor fiksnih stroškov, aktivna raba finančnega prestrukturiranja – plačilo dolgov, diverzificiranje strank oz. kupcev in načrt za izredno stanje).

4 SBC Akademija 34 SBC Akademija 24 SBC Akademija 1DSC 55354 SBC Akademija dr Egon ZakrajšekDSC 5475