Gumb išči|

Zapri iskalnik

12.06.2019 / Župan

Letošnja najučiteljica prihaja iz občine Brežice

Deli na FBNatisni

Pišece – V Večnamenskem domu Pišece je v torek, 11. junija, potekala prav posebna prireditev Osnovne šole Maksa Pleteršnika Pišece, ki ni bila namenjena zaključku šolskega leta temveč podelitvi priznanja in naziva Najučiteljica šolskega leta 2018/19. Letošnja zmagovalka vseslovenskega izbora je postala Anica Butkovič, dolgoletna učiteljica na pišeški osnovni šoli. V desetih letih, odkar ta izbor poteka, je to že tretji naziv najučitelja, ki je šel v občino Brežice. Leta 2011 se je naziva najučitelj razveselil športni pedagog Bojan Hotko iz OŠ Globoko in leta 2017 glasbeni pedagog Vilko Urek iz OŠ Bizeljsko.

je čestital zmagovalki izbora za najučitelja leta 2019 in v svojem nagovoru dejal, da se kraji v občini, kot so Pišece, razvijajo in živijo ravno zaradi predanih učiteljev, ki so aktivni tudi v društvih in nepogrešljiv so del lokalne skupnosti. Občina Brežice skrbi za osem osnovnih šol in eno podružnično šolo ter tako zagotavlja kakovostno mrežo osnovnošolskega izobraževanja v občini.

Prireditve, na kateri so se s pesmijo in plesom predstavili učenke in učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, so se udeležili: pobudnica akcije dr. Manca Košir iz Civilne iniciative Kakšno šolo hočemo, novinarka Katja Cah iz revije Ona, ki je pripravila natečaj za najboljšega učitelja v tem šolskem letu na slovenski javni šoli, župan Ivan Molan s sodelavci, ravnateljica  Nuška Ogorevc, učenci in učitelji ter predstavniki društev in kraja.

Presenečena najučiteljica ni mogla z besedami opisati tega, kaj ji pomeni   naziv, saj so jo otroci in sodelavci popolnoma presenetili. O sebi je dejala, da je deloholik, da je od nekdaj videla povsod delo, vendar pa svojih dosežkov ni nikoli izpostavljala v medijih. S projektnim delom je na pišeški osnovni šoli začela kot prva daljnega leta 1993, danes pa je njena šolska omara prepolna številnih uspešnih projektov. Vsak projektih je bil nekaj novega, ker se že znanega naveliča, je pojasnila Anica Butkovič. Povedala je tudi, da je zgodovino Pišec v sklopu projektov zelo dobro raziskala. Prvi projekt, poimenovan Že čriček prepeva, je bil posvečen primerjavi trgatve v Pišecah nekoč in danes. Kot zanimivost  - pri tem projektu je letošnja najučiteljica sodelovala z najučiteljem leta 2017, glasbenim pedagogom Vilkom Urekom.

O poteku izbora najučitelj/najučiteljica

, novinarka revije Ona, je dejala, da je letošnji nacionalni izbor najboljšega osnovnošolskega učitelja oz. učiteljice že deseti po vrsti. Tudi letos so zmagovalko izbrali izključno bralke in bralci, ki so lahko za svoj predlog glasovali s kuponi in preko spleta. Dogodek, na katerem so učenci in učitelji zmagovalko Anico Butkovič popolnoma presenetili, saj ni vedela, da je v izboru, je bil pristen in vesel, je bila navdušena novinarka Katja Cah. Dodala je, da je lepo videti, kako ljudje še držijo skupaj in da učitelji otroke spodbujajo na vseh področjih. Zmagale so srčnost, odgovornost, natančnost in takšne dogodke v današnjem času potrebujemo, je še dodala.

iz Civilne iniciative Kakšno šolo hočemo je priznala, da jo je odziv otrok in učiteljev, ki so čestitali zmagovalki Anici Butkovič, ganil do solz. Glede na to, da so Pišece že tretji kraj v občini Brežice, kjer imajo na šoli najučiteljico, je to dokaz, da se ljudje na tem področju še zavedajo, kako pomembna je skupnost. Po besedah Koširjeve je dobrega učitelja potrebno v javnosti osvetliti, saj je poklic učitelja najpomembnejši in najodgovornejši. Zato se moramo pokloniti dobrim učiteljem in jim reči hvala.

Kakšni so najučitelji?

V reviji Ona so zapisali, da so najučitelji in najučiteljice /…/ »najboljši v državi. Tisti, ki kljub temu, da ministrstvo od njih v prvi vrsti zahteva birokratska opravila in to, da učencem vlivajo v glavo kopico bolj ali manj koristnih podatkov, ostajajo tudi avtoritete s srcem. Globokih korenin zmrzal nikoli ne doseže. Ta ljudska modrost, vpeta v pesmi pisatelja J. R. R. Tolkiena, je nepogrešljivo vodilo v vzgoji otrok, če jim želimo za vselej vcepiti vrednote poštenja, spoštovanja, discipline, poguma in ohraniti njihovo po naravi dano ustvarjalnost.«.

DSC 0002DSC 0004DSC 0010DSC 0017DSC 0019DSC 0028DSC 0033DSC 0044DSC 0060DSC 0070DSC 0082DSC 0120DSC 0106DSC 0125DSC 0130