Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

17.01.2020 / Zanimivo

V občini načrtno o razvoju turizma

Deli na FBNatisni

V četrtek, 16. 1. 20 je v Mestni hiši potekala prva delavnica partnerjev projekta "Carrying capacity methodology for tourism" (Metodologija nosilnih zmogljivosti okolja za razvoj turizma), kjer sta Ministrstvo za tehnologijo, gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Skupnost občin Slovenije (SOS) k sodelovanju, kot eno od štirih občin povabili tudi brežiško.

Ministrstvo za tehnologijo, gospodarski razvoj in tehnologijo se je odločilo pristopiti k izvedbi projekta z naslovom "Carrying capacity methodology for tourism". Turizem je pomembna gospodarska panoga, ki ima različne ekonomske, socialne in okoljske vplive. Z večanjem števila turistov prihaja do povečanja pritiskov na turističnih območjih.  S tem projektom želijo preveriti nosilne zmogljivosti destinacij skupaj z izbranimi projektnimi partnerji: Skupnost občin Slovenije, Združenje hrvaških mest ter štiri občine kot partnerje in pilotna območja raziskave. To so občina Bled, Divača, Nova Gorica z Gorico in Brežice. Bled kot alpska destinacija z eno najbolj obiskanih znamenitosti v Sloveniji. Divača, zaradi Škocjanskih jam, ki sodijo pod okrilje Unesca. Nova Gorica z Gorico kot primer mejnih mestnih območij ter Brežice kot zdraviliška občina z največjimi termami v Sloveniji.

Projekt bo potekal do novembra letošnjega leta, do takrat pa se bo s pomočjo pilotnih območij in zunanjih sodelavcev iz Avstrije in Slovenije razvijala metodologija. Projekt bo razvil enoten pristop, ki ga bo mogoče uporabiti na katerikoli destinaciji. Rezultat bo priročnik, ki bo skozi metodološke korake vodil do ocene nosilne zmogljivosti posamezne destinacije.

V Brežicah je tako 16. 1. 20 potekal delovni sestanek deležnikov, ESPON sekretariata iz Luksemburga in konzorcija zunanjih izvajalcev projekta. V mestni hiši je udeležence najprej pozdravila podžupanja Mila Levec, sledila je predstavitev uvodnega poročila ter izmenjava mnenj in stališč med uporabniki in izdelovalci metodologije. Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice je udeležence vodila skozi staro mestno jedro ter jih po Gasi pripeljala do gradu, kjer jih je s svojo veličino očarala Viteška dvorana. S tem so partnerji projekta na terenu spoznali mesto ter si ogledali izzive in priložnosti, ki jih ponuja za nadaljnji razvoj turizma. Podrobneje pa so se seznanili tudi z lokalnimi specialitetami ter gastronomsko platjo Brežic.

Espon 2

Spon 3

Espon 1