Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

13.03.2020 / Koronavirus

Občina Brežice sledi navodilom in uvaja dodatne ukrepe z namenom preprečevanja širjenja virusa

Deli na FBNatisni
Galerija

Brežice, 13. marec – Občina Brežice spremlja razmere v zvezi s koronavirusom ter sledi navodilom Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Zato je vodstvo občino sprejelo nabor ukrepov, ki so namenjeni preprečevanju širjenja virusa. Od četrtka, 12. 3. 2020, do nadaljnjega bo delo s strankami v času uradnih ur omejeno po telefonu in po e-pošti, samo v izjemnih primerih, kadar se zadeve ne da rešiti po telefonu ali elektronski pošti, je možen sprejem stranke v sprejemni pisarni po obveznem predhodnem dogovoru (telefon: 07 620 55 00 in obcina.brezice@brezice.si).

Ker se s 16. 3. 2020 zapirajo šole in vrtci bo občina zaposlenim omogočila koriščenje starega dopusta in nadur, kot tudi delo od doma, kar pomeni, da bodo na občini potekali osnovni delovni procesi. Oddelki v občinski upravi bodo delovali v zmanjšani sestavi, zato je za pričakovati tudi podaljšan odzivni čas ob telefonskih klicih.  Prosimo za razumevanje in potrpežljivost.

Organiziral se je Štab Civilni zaščite Občine Brežice in se sestal z namenom seznanitve z razmerami in aktualno problematiko področja.

Posebno pozornost smo namenili starejšim občankam in občanom, ki nimajo bližnjih in socialne mreže, zato smo zanje vzpostavili posebno telefonsko številko 051 20 10 10, na katero lahko pokličejo med 8.00 in 16.00.

Hkrati vse občanke in občane prosimo, da poskrbijo za svoje sosede in znance, če so ti sami in potrebujejo pomoč. Današnji čas je izziv za vse nas, saj smo se prvič znašli v takšnih razmerah. Pomembno je, da upoštevamo navodila in ukrepe, ob tem pa ostanemo solidarni in pripravljeni pomagati najšibkejšim v naši sredi.  

Občanke in občane pozivamo, da dosledno upoštevajo vsa navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ter tako pripomorejo k preprečevanju širjenja virusa. Še posebej je pomembno, da v tem času vsi svoje gibanje omejimo na nujne poti v službo, po hrano ali po zdravila.

Občankam in občanom svetujemo, da redno spremljajo obvestila in da ob sumu na znake bolezni pokličejo svojega zdravnika in sledijo njegovim navodilom. V kolikor jim ne uspe priklicati ambulante osebnega zdravnika, naj pokličejo na telefonsko centralo ZD Brežice na tel. št. 07 49 91 400 ali 031 66 44 55.

Izredno dežurno varstvo za otroke pod posebnimi pogoji

Za zdrave otroke staršev, ki so dolžni opravljati delo pri delodajalcu in to izkažejo s pisnim potrdilom/izjavo delodajalca organizirano dežurno varstvo pod posebnimi pogoji. Nujni primeri poklicev so določeni na podlagi okrožnice MIZŠ in civilne zaščite – to so otroci zaposlenih v zdravstvu,  policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, lekarnah, domovih za ostarele, dežurne v šolah in vrtcih, redarstvih in službah civilne zaščite.

V primeru, da je eden od staršev doma (porodniška, bolniška, dopust, brezposeln, možnost varstva zaradi ne nujnih del, ipd.), drugi pa v navedenih poklicih, MORA biti OTROK DOMA.

Starši, ki izpolnjujejo zgornje pogoje in potrebujejo varstvo otrok, naj o potrebi po dežurnem varstvu obvestijo vrtec, ki ga otrok obiskuje, do nedelje, 15. 3. 2020, do 10. ure. Glede na izkazano potrebo bo lokacija dežurnega varstva sporočena naknadno.

 

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

  • Opravljamo samo nujno poti od doma (služba, nakup hrane, ipd.).

  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.

  • Pravila higiene kašlja.jpg

  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.

  • Nasveti za umivanje rok.jpg

  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

  • Izogibamo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje več ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov in dovolj gibanja na svežem zraku.

  • Redno čistimo in po potrebi razkužujemo predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, pipe umivalnikov ipd.).

  • Odsvetujemo splošno uporabo zaščitnih mask. Zaščitne maske so namenjene zdravstvenim delavcem, ki prihajajo v stik z osebami s sumom na okužbo, ter bolnikom, da zaščitijo druge pred širjenjem bolezni.

  • UKOM Sum na okužbo koronavirus protokol za državljane.jpg

 

Vabimo vas, da redno spremljate obvestila na spletni strani Občine Brežice - www.brezice.si.