Gumb išči|

Zapri iskalnik

01.06.2020 / Sporočila za javnost

Občinski svet sprejel sklep za sporazumno prekinitev najemne pogodbe za Vodovodni stolp

Deli na FBNatisni

Občinski svet Občine Brežice je na 12. redni seji podprl županov predlog in sprejel sklep o prekinitvi Najemne pogodbe za Vodovodni stolp Brežice, ki Občini Brežice omogoča, da z najemnikom sporazumno prekine leta 1999 sklenjeno pogodbo za 50-letni najem stolpa. Občina Brežice želi stolp, ki je simbol tako mesta kot občine ter tudi pomemben tehnični spomenik, obnoviti in odpreti za javnost ter s tem ponuditi domačim in tujim obiskovalcem novo turistično doživetje. Načrtovana je celovita obnova objekta in ureditev razgledne točke z galerijo v notranjosti ter v kolikor bo Zavod za varstvo kulturne dediščine dovolil, tudi paviljon s fontano penin. Po besedah župana Občine Brežice Ivana Molana bi lahko stolp odprli za javnost na občinski praznik čez dve leti – 28. oktobra 2022, če bodo proračunska sredstva to omogočala.

Najemnik je v skladu s pogodbo stolp obnovil in usposobil za opravljanje svoje poslovne dejavnosti, to je gostinsko−turistične dejavnosti. Vrednost prenove (najemnikovih posegov in izvedenih del) je ocenil sodni cenilec v višini 196.108,92 evrov. V aneksu, ki je bil sklenjen k pogodbi leta 2002 je bilo dogovorjeno, da se bo najemnina občini poračunavala iz priznanega stvarnega vložka najemnika, dokler vsota mesečnih zneskov ne doseže višine sredstev priznanega vložka v adaptacijo najete stavbe. Občina Brežice je že dlje časa vodila pogovore z najemnikom v smeri dogovora za sporazumno predčasno prekinitev pogodbe s ciljem razvijati turistično ponudno v občini in ohraniti tehnični spomenik ter enega od najbolj prepoznavnih simbolov občine.

Najemnik je s svojimi vlaganji preprečil propadanje za Brežice pomembnega objekta v času, ko občina ni uspela zagotoviti sredstev za obnovo, ker pa sam nima namena nadaljnjega vlaganja v stolp, se je odločil, da sprejme ponudbo občine za sporazumno prekinitev pogodbe. Občina Brežice in najemnik sta se tako v mesecu maju dogovorila za sporazumno prekinitev najemne pogodbe na način, da se najemniku vrne poračunana in neizkoriščena najemnina v znesku 119.870,17 EUR. Sklep občinskega sveta je osnova, na kateri bosta najemnik in Občina Brežice prekinila pogodbo, sledi preučitev različnih idejnih rešitev za obnovo stolpa in dejanska obnova.

12 seja OS 2.jpgSvetnice in svetniki zasedajo na 12 seji OS Občine Brežice.jpgIzid glasovanja o stolpu.jpgVodovodni stolp.JPG