Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

17.09.2020 / Sporočila za javnost

Prehajanje državne meje oseb, ki imajo v lasti ali najemu zemljo v sosednji državi (dvolastniki)

Deli na FBNatisni

Trenutno veljavni Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljivih bolezni COVID – 19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije, v 10. členu predpisuje več izjem od odreditve karantene pri prehodu državne meje oziroma vstopu v Republiko Slovenijo.

Ker se bliža čas trgatev in pobiranja drugih pridelkov (npr. žetje koruze) Ministrstvo za notranje zadeve smatra, da se lahko pomoč pri izvajanju teh del s strani sorodnikov, pomočnikov in trgačev obravnava enako kot osebe iz 14. točke (nujni osebni ali poslovni razlogi) s podlago iz 15. točke (dvolastnik ali najemnik zemljišč). Pri tem pa je potrebno dokazovati nujnost in upravičenost prehajanja meje na dnevni ravni, kar mora biti razvidno iz potrdila dvolastnika/najemnika (vzorec potrdila je v prilogi). Namen potrdila mora biti izključno za prehod meje. Osebe, ki so navedene na seznamu, pa morajo mejo prehajati skupaj in se vrniti v najkrajšem času, ki je potreben za izvedbo opravila.

 

Vzorec potrdila za prehajanje meje za dvolastnike/najemnike v obmejnem področju ali na obeh straneh meje

Citiramo del 10. člena, ki opredeljuje izjeme:

» /…/ 15. osebo, ki je dvolastnik ali najemnik zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje in prehaja državno mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del;

14. osebo, ki prehaja mejo zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov in se vrača čez mejo v najkrajšem času, ki je potreben za izvedbo opravila, vendar ne več kot 48 ur po prehodu meje ter predloži ustrezno dokazilo; /…/«

Vse ažurne informacije o prehajanju državne meje so dosegljive na spletni strani Policije (v zgornjem obvestilu  je opisano zatečeno stanje prehajanja meje na dan objave obvestila 17. 9. 2020):

 

https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa

 

Želimo vam uspešno pobiranje pridelka.

Ostanimo zdravi!