Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

09.11.2020 / Sporočila za javnost

Poslovil se je Marijan Žibert, oktobrski nagrajenec in član Občinskega sveta Občine Brežice

Deli na FBNatisni

Občina Brežice obvešča, da je pot življenja sklenil oktobrski nagrajenec in član Občinskega sveta Občine Brežice Marijan Žibert. Zaradi trenutnih razmer in veljavnih ukrepov izvedba žalne seje v klasični obliki ni možna, spominu na Marijana Žiberta se bomo poklonili z vpisom v žalno knjigo. Vpis v žalno knjigo bo potekal v Mestni hiši Brežice v torek, 10. novembra, med 12. do 17. uro, in v sredo, 11. novembra, med 8. in 17. uro.

Vpis v žalno knjigo bo mogoč tudi na sedežu Krajevne skupnosti Velika Dolina, in sicer v četrtek, 12. novembra, med 10. in 17. uro,  in v petek, 13. novembra, med 8. in 12. uro. Žara bo v mrliški vežici Jesenice na Dolenjskem v petek,  13. novembra, med  13.  in  15. uro. Pogrebna slovesnost bo zaradi epidemioloških razmer v ožjem družinskem krogu ob 15. uri.

Marijan Žibert je leta 2019 prejel oktobrsko nagrado Občine Brežice za pomemben prispevek pri krepitvi razvoja gospodarstva in družbenega življenja v kraju in v občini. Bil je član Občinskega sveta Občine Brežice v aktualnem mandatu 2018-2022 in v treh prejšnjih (2014-2018, 2010-2014 in 2006-2010) ter predsednik sveta KS Velika Dolina v šestih mandatnih obdobjih (2018-2022, 2014-2018, 2010-2014, 2006-2010, 2002-2006 in 1982-1986).

Marijan Žibert je bil tudi dejaven član številnih društev: bil je soustanovitelj Društva vinogradnikov Dolina – Jesenice, pobudnik dogodkov žegnanje konjev in motoristov ter član Društva izgnancev Slovenije, Krajevne organizacije Velika Dolina, ki jo je kot predsednik vodil od leta 1993 do 2016.

Marjan Žibert_oktobrski nagrajenec in član občinskega sveta_arhiv Občine Brežice 2019.jpg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spominska objava v Posavskem obzorniku z dne 12. 11. 2020

 

IN MEMORIAM

Poslovil se je Marijan Žibert

V začetku meseca novembra nas je pretresla vest, da se je iztekla življenjska pot Marijana Žiberta, oktobrskega nagrajenca, člana Občinskega sveta Občine Brežice in dolgoletnega predsednika sveta KS Velika Dolina.

Marijan Žibert se je rodil 10. junija 1940 v Gaju. Kot komaj enoleten otrok je z družino doživel kruto usodo izgnancev, ki jih je nemški okupator med 2. svetovno vojno izselil v Nemčijo. Osnovno šolo je končal na Veliki Dolini, svoje poklicno izobraževanje je nadaljeval v Samoborju. Želja po znanju ga je spodbudila, da je leta 1977 z odliko končal še dodatno izobraževanje na Tehnični šoli v Ljubljani. Na svoji uspešni in pestri poklicni poti je deloval v podjetjih VP Remontni zavod Bregana, Slovenijales in Agroservis Brežice, pomembne delovne izkušnje je pridobil tudi pri petletnem službovanju v Nemčiji. Leta 1992 je pogumno stopil na samostojno poslovno pot z ustanovitvijo podjetje Modifay d.o.o. ter kot uspešen samostojni podjetnik deloval do leta 2003, ko se je upokojil.

Ob svojem delu se je redno vključeval v delovanje Krajevne skupnosti Velika Dolina. Številni rezultati njegovega aktivnega soustvarjanja v kraju so vidni tako na področju družbenega kot političnega življenja. Člani sveta krajevne skupnosti so mu leta 2018 že šestič zaupali mandat predsednika. Bil je član Občinskega sveta Občine Brežice v aktualnem mandatu 2018-2022 in v treh prejšnjih (2014-2018, 2010-2014 in 2006-2010). Marijanovi sokrajani mu priznavajo številne zasluge na področju infrastrukturnih dosežkov njihove krajevne skupnosti, med drugim na področju vodovodnega, elektro in telekomunikacijskega omrežja. Bil je pobudnik dveh samoprispevkov, s katerimi so uspeli modernizirati ceste v krajevni skupnosti in urediti dostopnost, najpogosteje z asfaltiranimi cestami, do vsakega gospodinjstva. Marijan Žibert je bil tudi dejaven član številnih društev. Bil je soustanovitelj Društva vinogradnikov Dolina – Jesenice, pobudnik organizacije blagoslova konjev in motoristov ter član Društva izgnancev Slovenije, Krajevne organizacije Velika Dolina, ki jo je kot predsednik vodil od leta 1993 do 2016. Njegovo izjemno družbeno angažiranost, s katero je s pomočjo sodelavcev poganjal kolesa razvoja in napredka, je prepoznal tudi Občinski svet Občine Brežice in mu leta 2019 podelil oktobrsko nagrado za pomemben prispevek pri krepitvi razvoja gospodarstva in družbenega življenja v kraju in v občini.

Življenje Marijana Žiberta je bilo tesno povezano z njegovo družino, ki mu je bila v veliko veselje in ponos. Kljub številnim obveznostim je vedno našel čas za svoje najbližje -  za ženo Slavko, sina Fredija in hčerko Sandro ter pozneje tudi za vnuke in pravnuke. Zelo rad je imel svoje vnuke in bil še posebej ponosen na njihove dosežke in uspehe. Čil in vitalen je bil vedno v gibanju - s pravnuki je igral košarko, šel na sprehod s svojim psom, kraškim ovčarjem Kanom, s posebnim veseljem in predanostjo je urejal okolico svojega doma ter se popeljal z motorjem.

Marijan Žibert nam bo ostal v spominu kot družaben in odločen človek poln načrtov za izboljšanje življenja ljudi v domači krajevni skupnosti ob državni meji.  Za svoje ideje se je vedno trudil in vanje vlagal svojo energijo in čas, dokler jih ni uresničil. Veselil se je tako majhnih kot velikih dosežkov -  uresničenih projektov v kraju in v občini. S svojo odprtostjo in razgledanostjo je vselej iskal kompromise in z jasnimi argumenti znal prepričal tudi druge, da je vredno sodelovati za doseganje zastavljenih ciljev v skupno dobro. Še letos je v pogovoru za krajevno glasilo na vprašanje, kaj bi želel sporočiti bralcem, zvest samemu sebi, dejal: »Mogoče so to tri stvari - več strpnosti, več optimizma in manj kritiziranja.«

Marijana smo cenili in spoštovali tako v občini kot v domačem kraju. Zahvaljujemo se mu za njegov izjemen prispevek pri razvoju kraja in občine ter za njegovo neutrudno delo in sodelovanje v občinskem svetu.

Ohranili ga bomo v lepem spominu.

Ivan Molan, župan občine Brežice, s sodelavci