Gumb išči|

Zapri iskalnik

02.02.2021 / Sporočila za javnost

Tudi letos sofinanciranja sterilizacij lastniških mačk v občini Brežice

Deli na FBNatisni

Občina Brežice nadaljuje z izvajanjem preventivnega ukrepa za zmanjšanje števila zapuščenih živali. Do porabe sredstev (5.000 EUR) bo občina sofinancirala ceno sterilizacije lastniških mačk in sicer v obeh veterinarskih ambulantah: Vet BM v mestnem jedru in Veterinarski bolnici Brežice d.o.o.. Lastnikom bo v tem obdobju na voljo storitev sterilizacija mačke po enotni, sofinancirani ceni 38 evrov (polna cena sterilizacije znaša 63 evrov, Občina Brežice sofinancira poseg v vrednosti 25 evrov).

Oba izvajalca - Vet BM - Ambulanta za male živali, Cesta prvih borcev 20, Brežice in Veterinarska bolnica  Brežice, Prešernova cesta 17A, Brežice bosta ukrep izvajala vsak delovnik, podrobnejše informacije pa so na voljo na spletnih straneh ambulant http://www.vet-bm.si in http://www.veterinarskabolnica.si.

 

Občina Brežice je začela z izvajanjem ukrepa sofinanciranje cene sterilizacije lastniških mačk že v letu 2014, saj je sterilizacija ključni del odgovornega lastništva mačk ter temelj reševanja problematike brezdomnih mačk.  Po priporočilu stroke je sterilizacija najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali.

 

Pomembna dejstva o sterilizaciji mačk

Mačke so lahko prvič breje že pri 5 mesecih starosti. Brejost pri mačkah traja le devet tednov, gonitev pa se lahko ponovno prične šest tednov po kotitvi mladičev ali celo prej.

Mačka ima lahko na leto do tri legla s petimi ali šestimi mladički. To pomeni do 18 novih muc letno, za katere je potrebno skrbeti in jim poiskati odgovorne domove, v resničnosti pa to pomeni veliko število zapuščenih živali, saj tudi tiste, ki končajo v zavetiščih, pogosto ne najdejo lastnikov.

Ustrezen čas za sterilizacijo mlade mačke je pred prvo gonitvijo, pri 5 mesecih starosti, mogoče pa jo je opraviti tudi prej, kar je pogosta praksa v zavetiščih. Tam sterilizirajo tudi prej, če je teža mačke vsaj 1 kg.

Prepričanje, da mora mačka imeti vsaj enkrat mladiče, je zmotno in brez strokovne podlage. Prav nasprotno - koristi, ki jih ima sterilizacija za žival je več, če se jo opravi pred spolno zrelostjo.

Kot lastniki nosimo odgovornost, da poskrbimo za zmanjševanje populacije prostoživečih mačk in tako izboljšamo njihovo dobrobit. S sterilizacijo pomembno izboljšamo tudi zdravje živali, saj s sterilizacijo prekinemo širjenje najbolj pogostih in spolno prenosljivih nevarnih mačjih bolezni kot so mačji aids (FIV) in mačja levkoza.