Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

01.04.2021 / Sporočila za javnost

»NALEZIMO SE DOBRIH NAVAD – CEPIMO SE« - cepljenje v občini Brežice

Deli na FBNatisni

Covid-19 je poimenovanje za bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2, za katerega je značilno, da je zelo nalezljiv in se hitro širi med ljudmi. Bolezen ima lahko težji potek, ki pri 20 odstotkih obolelih zahteva bolnišnično zdravljenje, medtem ko lahko okužbo na druge ljudi prenesejo tudi osebe, ki okužbo prebolevajo brez simptomov in znakov bolezni.

Z novim koronavirusom se lahko okužimo vsi, tako starejši kot mlajši, medtem ko imajo težji potek bolezni starejše osebe in osebe s kroničnimi obolenji.

Vsak posameznik lahko pomembno prispeva k preprečevanju širjenja virusa. Najpomembnejše je upoštevanje previdnostnih ukrepov, najučinkovitejši ukrep za zaščito našega zdravja ter zdravja naših bližnjih pa je cepljenje proti covidu-19. Cepljenje namreč predstavlja najboljšo zaščito pred boleznijo ter težavami, tveganji in posledicami, ki jih prinaša covid-19. Prijavimo se na cepljenje. S tem namreč izkazujemo skrb zase in za vse okrog nas.

Skrb glede varnosti in učinkovitosti cepiv je odveč. Vsa cepiva morajo iti skozi enake, točno določene, postopke testiranja in ocenjevanja, kjer se preverja njihova učinkovitost in varnost, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Resda je bila časovnica strnjena, vendar se je upoštevalo vse pomembne vmesne korake, spremljanje in ocenjevanje varnosti cepiv pa se bo nadaljevalo tudi, ko bodo cepiva v splošni uporabi.

Ker bo ključnega pomena pri naši odločitvi za cepljenje predvsem naše zaupanje v varnost in učinkovitost cepiva, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zbrali odgovore na najpogostejša vprašanja. Najdemo jih lahko na posebni spletni strani, www.cepimose.si, namenjeni tako splošni kot tudi strokovni javnosti, kjer so na enem mestu zbrane vse informacije o cepljenju proti covidu-19.

Pomembno je, da za uspešno obvladovanje epidemije stopimo skupaj.

Zato se čim prej nalezimo dobrih navad in se cepimo v čim večjem številu.

Znak ZD Brežice

NA CEPLJENJE PROTI COVID-19 V ZDRAVSTVENEM DOMU BREŽICE SE LAHKO NAROČIJO OSEBE, KI IMAJO IZBRANEGA OSEBNEGA ZDRAVNIKA V ZDRAVSTVENEM DOMU BREŽICE ALI PRI KONCESIONARJIH V OBČINI BREŽICE.


ELEKTRONSKO NAROČANJE V ČAKALNO VRSTO:

Vabimo vas, da uporabite možnost naročanja pacientov za cepljenje proti COVID-19 v elektronsko čakalno vrsto. Uporabite naslednjo bližnjico:

https://prizdravniku.si/#/narocilo/00100/115

Kako se naročiti v elektronsko čakalno vrsto za cepljenje proti COVID-19?

  1. Na levi strani kliknite: Cepljenje Covid-19;
  2. Nato kliknite: Naročilo v čakalno vrsto – na desni;
  3. Izpolnite zahtevane podatke.


Osebe, ki so prebolele COVID-19, pa bi se želele naknadno cepiti, se vpišite v čakalno vrsto, vendar pod Opombe napišite datum obolenja. Pod Opombe vpišite tudi ostale zadeve, ki bi lahko vplivale na vrstni red cepljenja (kronična bolezen, zdravstveno  stanje,…).

Posameznik je v čakalno vrsto lahko vpisan enkrat. V kolikor se vpišete drugič, vas program na to opozori in vam ne dovoli ponovnega vpisa.

 

»Epidemija novega koronavirusa je bistveno bolj nadležna in neprijetna, kot smo si jo sami predstavljati. Po enem letu epidemije, ki je zajela ves svet, tudi sam ugotavljam, da je edina rešitev teh razmer cepljenje, ki ga priporoča medicinska stroka. Sam sem prebolel to bolezen in ko bom na vrsti za cepljenje, se bom tudi cepil. Ker verjamem, da bomo edino tako prispevali k normalizaciji življenja. Sam tudi smatram, da je cepiti se moja dolžnost do lastnega zdravja kot tudi iz solidarnosti do drugih, ranljivejših skupin.«

Ivan Molan, župan Občine Brežice