Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

08.04.2021 / Sporočila za javnost

8. april - svetovni dan Romov

Deli na FBNatisni

Vsem pripadnicam in pripadnikom romske skupnosti v občini Brežice in širše čestitamo ob svetovnem dnevu Romov in jim želimo vse dobro!

Župan občine Brežice Ivan Molan s sodelavci

 

O svetovnem dnevu Romov

Pred 50 leti (8. 4. 1971) je bil v Londonu (VB) prvi svetovni kongres Romov in v spomin na ta dogodek je bil 8. april izbran kot njihov svetovni dan. Romski aktivisti iz različnih držav so na kongresu uradno sprejeli ime Rom(i) za vse pripadnike tega naroda. Ime v prevodu pomeni ljudje (Rom ali rom tudi človek, mož; Romni ali romni tudi ženska, žena). S tem imenom so potrdili oziroma oblikovala svojo istovetnost, sprejeli svojo zastavo in himno, država Indija pa jih je uradno priznala za svoje nekdanje prebivalce. Pripadniki romske skupnosti običajno zaznamujejo svoj praznik s številnimi prireditvami, s katerimi želijo spomniti na ohranjanje svoje kulture in jezika.

(vir: Posavski muzej Brežice)

 

Ob tej priložnosti bo na Radiu Brežice EU predvajana oddaja ob svetovnem dnevu Romov v obliki intervjuja z Natašo Brajdič Žagar. V sklopu intervjuja bo predvajana tudi himna Romov "Djelem, djelem" v izvedbi slovenskega izvajalca Šukar in pesmi Ota Pestnerja in Anike Horvat.

Oddaja bo predvajana 8. aprila ob 10:15, s ponovitvijo ob 16:15.

Vabljeni k poslušanju!