Gumb išči|

Zapri iskalnik

08.06.2021 / Sporočila za javnost

Posavje in širše območje gostita 3. etapo dirke Po Sloveniji

Deli na FBNatisni

Krško, 7. junij 2021 - 3. etapa 27. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo v petek, 11. junija, potekala po Posavju in Kozjanskem, bo izjemna priložnost za turistično promocijo regije. Na današnji novinarski konferenci je uvodoma o sami dirki spregovoril Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji. Župani Občine Krško mag. Miran Stanko, Občine Brežice Ivan Molan, Občine Sevnica Srečko Ocvirk, Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič, Občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak in županja občine Kozje Milenca Krajnc pa so predstavili Posavje in širše območje kot kolesarsko regijo.

DSC_5002.JPG

Posavje je za kolesarjenje vrhunska destinacija, saj ima dve zanimivi reki Savo in Krko, Gorjance in Posavsko hribovje, gradove, Krakovski gozd, ogromno drugih naravnih in kulturnih znamenitosti. Na področju kolesarjenja ima že razvito in zgrajeno infrastrukturo, še vedno pa je na tem področju veliko izzivov, so se strinjali posavski župani, ki so predstavili tudi načrte na tem področju. Danes ni dovolj, da vabimo le kolesarje na splošno, ampak moramo posebej nagovarjati različne »vrste« kolesarjev, od gorskih kolesarjev, treking, cestnih, družine in podobno.

Trase vseh etap: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?hl=en&mid=1SGZhCWr8FMBcifWrt436aPA7Ih8EX-ZH&ll=46.23665234106649%2C14.713824500000019&z=9

Spletna stran dirke Po Sloveniji - https://tourofslovenia.si

o 3. etapi

 

Brežice kot kolesarska občina

 

Občina Brežice razvija kolesarstvo v dveh smereh – kot športno-rekreativno in turistično ponudbo ter kot obliko trajnostne mobilnosti v skladu s sprejeto celostno prometno strategijo. Prepričanje občine je, da kakovostna kolesarska infrastruktura koristi tako občanom kot obiskovalcem. Od l. 2013 dela občina večje korake na področju gradnje kolesarskih stez, pri tem uresničuje tudi idejno zasnovo projekta Sava Krka Bike. Letos je občina pridobila evropska sredstva za izgradnjo dodatnih 6 km novih kolesarskih stez, ki prinašajo večjo prometno varnost in dostopnost, hkrati pa spodbujajo trajnostno mobilnost. Vinorodni griči in ravnice ob rekah ter makadamske poti ob akumulacijskem jezeru predstavljajo privlačno krajino za razgibano kolesarjenje za kolesarje vseh starosti in fizične pripravljenosti. Turistični ponudniki se zavedajo naraščanja priljubljenosti kolesarstva, zato svojo ponudbo in namestitve temu tudi prilagajajo.

Izjava župana Občine Brežice Ivana Molana:

»Občina Brežice je usmerjena v razvoj turizma, ki se vedno bolj prepleta in dopolnjuje s ponudbo na področju športa in rekreacije. Potek 27. dirke Po Sloveniji po razgibani in zeleni pokrajini s startom v starem mestnem jedru Brežic je za občino izjemna priložnost za promocijo turistične ponudbe tudi zunaj meja države – v mednarodnem okolju. Poleg naravnih danosti in športno-rekreacijske ponudbe želimo še posebej izpostaviti tri področja - izjemno arhitekturno dediščino v mestnem jedru na čelu z vodovodnim stolpom, terme kot obliko sprostitve in rekreacije ter možnost igranja golfa v objemu narave. Občino želimo predstaviti kot zeleno destinacijo, kjer neokrnjena narava sobiva z urejeno športno infrastrukturo in ponuja raznovrstne možnosti za rekreacijo. Hkrati različne turistične atrakcije in kulturna dediščina nadgrajujejo turistično izkušnjo z dodatnimi vsebinami.«

Krško – nepozabna kolesarska doživetja v mestu ali neokrnjeni naravi

Kot je poudaril župan Občine Krško mag. Miran Stanko, ima krška občina urejenih več kot petnajst kilometrov kolesarskih poti, ki vodijo ob številnih kulturnih in naravnih znamenitostih ter bogati lokalni ponudbi ter ponujajo različne oblike preživljanja prostega časa ali pa počitnikovanja. Več o različnih oblikah aktivnega preživljanja oddiha z opisanimi kolesarskimi potmi na: https://www.visitkrsko.com/aktivno

S ciljem povezati severni in južni del občine so že uredili kolesarsko povezavo oz. večnamensko pot ob Savi in skozi tunel nekdanje ozkotirne železnice od Krškega do Senovega, država pa že izvaja aktivnosti za ureditev deljenega prostora za kolesarje in motorni promet še do Kozjega. V teku so tudi aktivnosti pridobivanja zemljišč za kolesarsko povezavo KrškoKostanjevica na Krki v skupni dolžini 19, 5 kilometra, pri čemer računajo tudi na evropska sredstva. Kolesarjem bo namenjen tudi nov peš most, ki bo povezal Videm in staro mestno jedro Krškega, gradnja pa se bo začela še v tem letu. Ob obnovi ceste Drnovo–Krško bo v tretji fazi obnove ceste od HE Krško do Zatona urejen tudi pas za kolesarje z navezavo na nov most.

Občina Krško je bila v letu 2011 tudi pobudnica projekta SavaKrka bike, ki ga je kasneje prevzela Direkcija RS za infrastrukturo. Cilj je povezati kolesarske poti Posavja ob Savi in Krki. Na območju občine Krško so po besedah župana uspeli že povezati kolesarsko pot na celotni trasi. Kot posledica je nastal posavski projekt S kolesom ob Savi, s katerim  posavske občine promoviramo kolesarjenje, hkrati pa je to način, da odpravljamo  pomanjkljivosti. Z različnimi naložbami in projekti, kot je brezplačna izposoja koles in sistem deljenja cestišča, pa v občini Krško spodbujajo tudi kolesarjenje za dnevne migracije oz. priložnosti za mobilnost znotraj mesta.

 

Občina Sevnica – kolesarjem prijazna občina

Sevnico z okolico je mogoče odkrivati na urejenih kolesarskih poteh različnih težavnosti, ki so primerne za prijeten družinski izlet ali zahtevnejšo avanturistično turo. V občini Sevnica so dobrodošli tekmovalni kolesarji in privrženci gorskega kolesarstva. Na obrobju mesta je urejen poligon za izvajanje gorsko kolesarske vožnje, ki ponuja možnost za razvijanje splošne kolesarske motorike in spretnosti obvladovanja kolesa.

V Turistično informacijski pisarni Sevnica, ki deluje pod okriljem javnega zavoda KŠTM Sevnica, nudijo zanesljive in zanimive ideje tudi za doživetje občine Sevnice na kolesu.

Predstavitev kolesarskih poti: www.bikeridewalk.si/kolesarjenje.html

Zelo močno in uspešno sevniško kolesarsko tradicijo neguje Kolesarsko društvo Sevnica, ki že 20 let pripravlja tradicionalni Sevniški kolesarski maraton in gorsko kolesarsko dirko Skok na Lisco, ki je poznana med kolesarskimi navdušenci širom Slovenije. V okviru društva trenira tudi tekmovalna ekipa KD Tanin Sevnica. Več na: https://kdsevnica.com/

Na področju investicij Občina Sevnica v okviru proračunskih zmožnosti ureja in vzpostavlja povezovalne in kolesarske poti. V načrt razvojnih programov za prihodnje obdobje so uvrščeni naslednji projekti s področja urejanja kolesarske infrastrukture: povezovalna pot Boštanj–Radna–Log, kolesarska steza Krmelj–Tržišče, kolesarska povezava Sevnica–Boštanj, med večjimi cilji pa je tudi priprava projekta za celovito urejanje kolesarskega prometa na celotnem območju Sevnice, za kar je potrebno pripraviti idejno zasnovo ukrepov. Občina Sevnica je vključena tudi v projekt Sava–Krka bike, s ciljem vzpostavitve kolesarskih povezav na območju Posavja in Dolenjske.

Velik potencial za spodbujanje zdravega načina življenja, rekreacijo in turizem predstavljajo večnamenske poti ob reki Savi, ki so bile urejene tako za potrebe vzdrževanja akumulacijskega bazena kot tudi za splošno rabo. Te poti množično koristijo občani občine Sevnica za sprehode, tek in tudi kolesarjenje, saj so umeščene ob reki Savi in so odmaknjene od prometnih cest in hrupa. Občina Sevnica si prizadeva za ureditev statusa teh večnamenskih poti tako z vidika upravljanja kot tudi z vidika nadgradnje za kolesarstvo.

 

Kostanjevica na Krki – več kolesarskih poti

Na območju občine Kostanjevica na Krki imajo sedem kolesarskih poti:

 

TRDINOVA POT ( 6,4 km, 6 ur ) na trasi Kostanjevica na Krki–Mršeča vas–Šentjernej–Pleterje–Mirčev Križ–Oštrc–Brezje v Podbočju–Planina v Podbočju–Stojanski Vrh–Podbočje – Kostanjevica na Krki.

CVIČKOVA POT ( 29 km, 2,5 ure ) na trasi Kostanjevica na Krki–Jablance–Stari Grad v Podbočju–Šutna–Stojanski vrh–Bušeča vas–Podbočje–Kostanjevica na Krki.

PANORAMSKA POT ( 16,1 km, 1,5 ure ) na trasi Kostanjevica na Krki–Kočarija–Orehovec – Avguštine–Slinovce–Kostanjevica na Krki

MOSTOVI REKE KRKE ( 40 km, 2,5 ure ) na trasi Kostanjevica na Krki–Brod v Podbočju– Veliko Mraševo–Cerklje ob Krki–Krška vas–Boršt–Bušeča vas–Podbočje–Kostanjevica na Krki

POT PO GORJANCIH ( 27,5 km, 3 ure ) na trasi Kostanjevica na Krki–Kočarija–Male Vodenice–Črneča vas–Jablance–Kostanjevica na Krki

OKOLI KOSTANJEVICE ( 14,4 km, 1 ura ) na trasi Kostanjevica na Krki–Grič–Orehovec – Kostanjeviška jama–Slinovce–Kostanjevica na Krki

GORSKA KOLESARSKA POT ( 19,1 km, 2,5 ure ) na trasi Kostanjevica na Krki–Orehovec– Črešnjevec pri Oštrcu–Oštrc–Dolšce– Kostanjevica na Krki

 

Načrtujejo tudi gorsko kolesarsko stezo Trebež – Rdeča bajta – Čestitke – Orehovec. Sicer pa Kolesarski klub Adria iz Novega mesta organizira že tradicionalno kolesarsko dirko za VN Kostanjevice na Krki.

Bistrica ob Sotli – kljub majhnosti velik potencial

Občina Bistrica ob Sotli je manjša obmejna občina na vzhodu Slovenije. Središče občine je kraj Bistrica ob Sotli, naselje, ki danes vsebuje imena dveh rek – Bistrice in Sotle, nekoč pa so ga poznali pod imenoma Leskovec in Sveti Peter pod Svetimi gorami.

Neokrnjena narava, dediščina naših prednikov, odlična hrana in vino ter prijazni domačini  vabijo v Bistrico ob Sotli, pod zavetje Svetih gor, prastaro kultno in romarsko središče s petimi svetišči.

Po širšem območju občine poteka Oransova kolesarska pot povezuje najzanimivejše naravne in kulturne znamenitosti.  Dolžina kolesarske poti je 40 km (4-5 ure) in je primerna za rekreativne kolesarje (priporočeno gorsko kolo); ponuja pa tudi 3 skrajšane variante (10 km / 24 km / 33 km), ki  so primerne tudi za družine.

Po območju občine se načrtujeta dve kolesarski povezavi, in sicer D5 Maribor–Ptuj–Poljčane –Podčetrtek–Brežice ter R 16 Bistrica ob Sotli–Kozje–Krško. Trasi sta izrednega pomena za občino, saj bosta kolesarjem omogočali varen iz prijeten prihod v naše kraje, hkrati pa celovito reševali pomanjkljivosti pri prometni infrastrukturi, s katerimi se soočamo. Gre za ureditev avtobusnih postajališč, pločnikov, prehodov za pešce, prometne signalizacije…

Kljub majhnosti občina nudi mnogo možnosti za sprostitev, rekreacijo, ogled kulturnih in naravnih znamenitosti, dober obrok in miren spanec, kar bomo z bodočim povečanjem števila kolesarjev s pridom izkoristili.

Kozje – posebni trenutki v osrčju Kozjanskega

V osrčju Kozjanskega in vinorodnega Šmarsko-virštanjskega okoliša je vpeta Občina Kozje, njene meje so prepletene z mejami ene najlepših slovenskih naravnih lepot - Kozjanskega parka. Poleg neokrnjene narave, se okolica ponaša tudi z bogato kulturno dediščino in ob domačih dobrotah lokalnih ponudnikov lahko preživite aktiven oddih. Po poteh Kozjanskih gričev pridete do samotnih kotičkov, legend, izročil in pripovedi, ob katerih se čas ustavi.

Neokrnjena narava, dobra hrana in gostoljubni ljudje so razlogi, da se ustavite in preživite posebne trenutke v osrčju Kozjanskega, občini Kozje.

Občina Kozje ima na svojem območju označeno in digitalizirano kolesarsko pot, imenovano Kozjanski krog (https://www.alltrails.com/explore/map/kozjanski-krog--2). Kolesarska tura vodi po raznoliki pokrajini, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti ter postojank za okušanje lokalne gastronomije. V Kozjem imamo nameščeno interpretacijsko postajališče, kjer lahko kolesarji med drugim tudi sami opravijo kakšno popravilo kolesa.

Spletna stran občine: www.kozje.si

FB: Občina Kozje

Video predstavitev območja Občine Kozjehttps://www.youtube.com/watch?v=WRrY7Yp_wY0