Gumb išči|

Zapri iskalnik

27.07.2021 / Sporočila za javnost

Voda v reki Krki primerna za kopanje

Deli na FBNatisni

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (v nadaljevanju NLZOH), Oddelek za okolje in zdravje Novo mesto je Občino Brežice obvestil o rezultatih analize kopalnih vod in njihovi primernosti za kopanje. Vzorčenje vode je bilo opravljeno na krajih, kjer se ljudje pogosto kopajo, niso pa pokrita z državnim monitoringom.

V občini so bili odvzeti vzorci za terenske, mikrobiološke in kemične analize vode na Krki v Cerkljah ob Krki, na Velikih Malencah in na ŠRC Grič (Velike Malence). Rezultati analize so potrdili, da je voda primerna za kopanje in brez neobičajnih posebnosti.

Tabela 1: Ocena mikrobioloških in kemičnih rezultatov preiskanih vzorcev površinskih voda, leto 2021

Tabela krka in Kolpa 2021.jpg

Vir:

·         Obvestilo o Kopanju v rekah Krka in Kolpa v letu 2021, št. 421-67/2021, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (v nadaljevanju NLZOH), Oddelek za okolje in zdravje Novo mesto, 9. 7. 2021

·         Poročilo o izvedeni nalogi: Občina Brežice - Poročilo o primernosti vode za kopanje v naravnih kopališčih - reka Krka, 28. 6. 2021

 

Opozorila in priporočila NLZOH:

Vode iz rek ne smemo uporabljati za pitje ali pripravo hrane.Med kopanjem se moramo izogibati požiranju vode; še posebej je pomembno na to opozoriti otroke.Potrebna je posebna previdnost pri skokih v vodo; na mestih kjer ni možno oceniti globino vode (temna, kalna voda) je to početje zelo tvegano!Za starše: male neplavalce in čofotalce ne smemo nikakor pustiti same in brez nadzora v bližini rek ali drugih vodnih površinah.Po kopanju priporočamo prhanje z zdravstveno ustrezno pitno vodo.Vsi previdnostni ukrepi so še posebno pomembni po morebitnih padavinah (nevihte …).