Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

30.08.2021 / Sporočila za javnost

Evropski Teden Mobilnosti

Deli na FBNatisni

Občina Brežice bo že 14. leto zapored organizirala aktivnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti. Letošnja izvedba projekta je finančno podprta tudi s strani Ministrstva za infrastrukturo in Ministrstva za okolje oz. natančneje iz sredstev v okviru projekta LIFE IP 4 CLIMATE -LIFE 17 IPC/SI/000007, katera je Občina uspešno pridobila preko javnega razpisa. Skupaj z lokalnimi društvi, javnimi zavodi in gospodarskimi družbami bomo tudi letos pripravili aktivnosti za vse starostne kategorije.

Delavnice za starejše »Gibam se« in »Nordijska hoja«

Za starejšo populacijo bomo skupaj s Centrom za krepitev zdravja ZD Brežice pripravili delavnico »Gibam se«, kjer bodo udeleženci skozi cel september imeli dvakrat tedensko vodeno vadbo. Pred pričetkom in po zaključku vadb bodo udeleženci deležni brezplačnega testiranja, kjer bodo ugotovljen napredek vsakega posameznika. Vsak udeleženec bo prejel tudi dnevnik gibanja, kamor bo lahko dnevno vpisoval svojo telesno aktivnosti. Namen delavnice je spodbuditi predvsem starejšo populacijo h gibanju za boljše počutje. Delavnice se bodo izvajale vsak torek in četrtek.

Prav tako bomo organizirali delavnico »Nordijska hoja«, ki se bo odvijala vsak ponedeljek v septembru ob 8.00. Udeleženci bodo spoznali osnove nordijske hoje in pravilne uporabe pohodnih palic. Delavnici se bosta odvijala na platoju nogometnega stadiona Brežice.

Zaradi lažje organizacije dela, se je za obe delavnice potrebno predhodno prijaviti na e-naslov: .  

 

Pešbus

Pešbus je način aktivne mobilnosti v šolo, kjer otroci hodijo v šolo peš po vnaprej določeni trasi in urniku. Udeleženci dobijo kartonček, ki služi kot vozovnica, kamor za vsako opravljeno »vožnjo« prejmejo štampiljko. Najbolj aktivni udeleženci bodo prejeli praktične nagrade. Pešbus bodo v brežiški občini izvajale tri OŠ, in sicer Artiče, Brežice in Cerklje ob Krki. Aktivnost se bo odvijala od ponedeljka 13. do petka, 24. 9. 2021.  

 

Lutkovne predstave za otroke v vrtcih

Najmlajši udeleženci v prometu so zagotovo otroci v vrtcih, ki se v promet vključujejo že s prvimi sprehodi. Tako bomo v vsakem vrtcu pripravili preventivne lutkovne predstave na temo varnosti v cestnem prometu in pomenu uporabe trajnostne mobilnosti.

 

»V službo na trajnostni način«

Letošnja novost je aktivnost »V službo na trajnostni način«. Uslužbence podjetij in javnih zavodov v Brežicah bomo spodbujali, da v obdobju ETM prihajajo v službo na trajnostni način, torej brez avtomobila. Zainteresirana podjetja vabijo, da se pridružijo akciji in svoje zaposlene spodbujajo k uporabi trajnostne mobilnosti. Vsako podjetje določi koordinatorja, ki beleži aktivnosti zaposlenih. Za najbolj aktivne, bomo pripravili praktične nagrade. Obdobje izvajanja aktivnosti od ponedeljka 13. do petka, 24. 9. 2021.

 

Foto natečaj amaterske fotografije

Od meseca junija do vključno 3. 9. 2021 poteka foto natečaj amaterske fotografije na temo trajnostne mobilnosti. Sodelujejo lahko občani, starejši od 14 let, ki s svojim mobilnim telefonom posnamejo osebo ali predmet, ki je kakorkoli povezan s trajnostno mobilnostjo. Prispele fotografije bo ocenila strokovna komisija. Najboljše fotografije bodo razstavljene na foto razstavi, ki se bo odprla v četrtek, 16. 9. 2021, avtorji pa bodo prejeli praktične nagrade.

Pogoji za sodelovanje:

Avtor: Občan občine Brežice, starejši od 14 let

Resolucija fotografije: 3000 X 2000 pik

Velikost fotografije: min 3 MB

Format fotografije: .jpg

Starost fotografije: Slike morajo biti posnete v letih 2020 ali 2021

Oznaka fotografije: Ime in priimek (avtorja), naslov

Obdelava fotografije: slike so lahko obdelane z pred nastavljenimi filtri na fotoaparatu, mobilnem telefonu, pametni tablici ali drugem sredstvu, namenjenim za zajem slik

Fotografije morajo biti avtorsko delo.

Rok za oddajo fotografij je 3. 9. 2021.

Fotografije se oddajo na e-naslov:  

 

Lov na zaklad

Zabavna igra, ki je nastala v času izvajanja mednarodnega projekta »Stavi na zdravje« spodbuja gibanje in uporabo domišljije. Udeleženci se bodo podali na potem po brežiških ulicah in odkrivali znamenitosti Brežic. Za sodelovanje je potreben pametni mobilni telefon in brezplačna registracija na spletni strani »betonhealth.eu«. Preko aplikacije bodo udeleženci prejeli napotke, da bodo poiskali posamezno znamenitost, kjer jih čaka zabavna naloga. Ko opravijo vse naloge, jih čaka presenečenje.

Na aktivnost se je potrebno predhodno prijaviti na e-naslov: 

Aktivnost se lahko izvede vsak dan v obdobju od 13. do 25. 9. 2021, in sicer med tednom med 10.00 in 17.00 ter ob sobotah med 9.00 in 13.00.

 

S kolesom ob Savi  

Skupaj z občinami Radeče, Sevnica in Krško bomo tudi letos izvedli tradicionalno kolesarjenje Od Radeč do Brežic, ki je poznano tudi pod imenom S kolesom ob Savi. Kolesarjenje bo potekalo v soboto, 18. 9. 2021. Udeleženci se bodo z vlakom brezplačno zapeljali do Radeč od koder bo sledila organizirana vožnja ob Savi do Brežic z vmesnimi postajami. Udeleženci bodo prejeli praktične nagrade. Za aktivnost se je potrebno obvezno prijaviti na e-naslov: 

 

Družinski kolesarski maraton

Skupaj s Športno zvezo Brežice organiziramo družinsko kolesarjenje, ki ga udeleženci izvedejo individualno po v naprej določeni trasi. Ta bo potekala z začetkom in koncem pri Termah Paradiso v Dobovi do živalskega vrta na Jasi. Udeleženci bodo prejeli praktične nagrade.

Kolesarjenje se izvede v nedeljo, 19. 9. 2021.

Informacije in prijave: , ali na tel: 041 781 207 (Jaka Lenart)

 

Pohodi z Lojzetom Ogorevcem

Oblika trajnostne mobilnosti je tudi hoja. Skupaj z idejnim vodjem »Bosonogega pohoda« Lojzetom Ogorevcem, bomo letos izvedli kar dva pohoda. In sicer družinski pohod na Špiček, ki se bo odvil v nedeljo, 19. 9. 2021 s pričetkom ob 9.00 pri gradu Pišece. Najbolj pogumni se bodo lahko na pot odpravili bosi.  

V sredo, 22. 9. 2021,  ob 9.00 z izhodiščnim mestom na parkirišču pri počivališču Motel Čatež pa bomo izvedli Bosonogi pohod na Šentvid. Na dogodku so seveda dobrodošli tudi obuti pohodniki, ki se bodo lahko podali na pohod po energijski poti.

Več info in prijave: ali na tel: 040 881 146.

 

Župani za volani

Načela trajnostne mobilnosti so eno od ključnih vodil optimizacije in organizacije brezplačnih prevozov za starejše, ki jih izvajamo v naši občini. Kot vsako leto, se bodo tudi letos akcije #ŽupaniZaVolani odzval župan Občine Brežic Ivan Molan, podžupanja Mila Levec ter v.d. direktorice Patricia Čular, ki bodo po opravkih odpeljali posameznike, ki jim prevoz na drug način ni zagotovljen. Akcija bo potekala v ponedeljek, 20. 9. 2021, po določenem razporedu.

 

Dan brez avtomobila

V torek, 21. 9. 2021 bomo zopet zaprli Cesto prvih borcev med občinsko upravo ter cerkvijo Sv. Lovrenca. Skupaj s partnerji bomo na zaprti ulici pripravili spretnostne poligone, poučne delavnice in ustvarjalne kotičke, ki bodo namenjene otrokom osnovnih šol v občini Brežice. Dnevni hrup, ki ga skozi mesto povzročajo avtomobili bodo nadomestili otroci, ki bodo spoznavali nove vsebine o trajnostni mobilnosti in aktivno preživeli dan.

Celoten program aktivnosti, ki se bo odvijal v sklopu evropskega tedna mobilnosti, najdete na spodnji povezavi.

PREGLED AKTIVNOSTI ETM 2021

V primeru poslabšanja epidemiološke slike v zvezi s širjenjem bolezni Covid-19 in s tem veljavnosti posebnih odlokov, se lahko izvajanje posamezne aktivnosti spremeni ali celo odpove.

Prijave in dodatna pojasnila v zvezi s posamezno aktivnostjo: ali preko tel: 07 620 55 34.

 

LIFE+CARE4CLIMATE+MOP+MZI-01