Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

05.09.2021 / Sporočila za javnost

Obvestilo o aktivnostih v sklopu vojaške vaje »ROCK KLEŠČMAN« na letališču Cerklje ob Krki

Deli na FBNatisni

Slovenska vojska obvešča, da se bodo v okviru skupnega usposabljanja pripadnikov Slovenske vojske in ameriške kopenske vojske v Evropi imenovanega »Rock Kleščman«, ki bo potekalo od ponedeljka, 6. septembra, do petka, 17. septembra, aktivnosti izvajale na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna in na letališču Cerklje ob Krki. Vajo bodo z letališča Cerklje ob Krki podpirala letala in helikopterji Slovenske vojske, v prvem tednu vaje od 6.9 do 10.9. pa tudi ameriška letala C-130 za izvedbo padalskih skokov, ter F-16 za skupno usposabljanje s posadkami letal PC-9M Hudournik in kontrolorji združenega ognja.


Prihod letal F-16 na letališče Cerklje ob Krki je predviden v torek, 7.9,. v dopoldanskem času.

Skupno usposabljanje se bo pričelo v sredo, 8. septembra, s skokom padalcev na letališče Cerklje ob Krki  v treh naletih letal, med 18:00 in 24:00 uro, ter se nadaljevalo na območju vojašnice s taktičnim usposabljanjem z uporabo manevrskega streliva do četrtka, 9. septembra, do 04:00 ure zjutraj.

Pričakujejo sodelovanje okrog 500 pripadnikov ameriške vojske. Po končanih načrtovanih aktivnostih na letališču se bodo sodelujoči na vaji v četrtek, 9. septembra, v dopoldanskih urah, z vozili premaknili na Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna, kjer bodo nadaljevali vajo do petka, 17. septembra.

V času padalskih skokov v sredo, 8. septembra, med 17.00 in 24.00 uro bo prišlo do izklopa električnih vodov v vaseh Gorenje Skopice in Dolenje Skopice v bližini letališča. Dobava električne energije se bo nadomestila preko vojaških agregatov v sodelovanju z Elektrom Celje. Možne so krajše motnje v dobavi elektrike (do 30 minut) v času priklopa in odklopa agregatov.


V prvem tednu usposabljana bo zelo povečan letalski promet nad letališčem in posledično tudi hrup. Letalske zmogljivosti z letališča Cerklje ob Krki bodo vajo Rock Kleščman 2021 podpirala letala F-16 in Pilatus PC-9 v določenih časovnih intervalih in sicer:

  • v torek, 7. septembra, med 13. in 14.30 uro (letala F-16)
  • v sredo, 8. septembra med 10. in 11:30 ter 14:30 in 16. uro (letala PC-9 in F-16))
  • v četrtek, 9. septembra med 10. in 11:30 ter 13. in 14:30 uro (letala F-16)
  • v petek, 10. septembra med 11. in 13. uro (letala F-16)

Tovrstna usposabljanja omogočajo pripadnikom Slovenske vojske pridobivanje novih znanj in dragocenih izkušenj potrebnih za izvajanje osnovne naloge, ki je obramba domovine, ter ostalih nalog delovanja v okviru zavezništva. Letališče Cerklje ob Krki bo zagotavljajo podporo enotam Slovenske vojske in zavezništva pri izvajanju letalskih operacij ter nudilo oskrbo  pehotnim in letalskim enotam. Z urjenjem v vseh vremenskih pogojih v dnevnem in nočnem času pripadniki zvišujejo pripravljenost za vse razmere.


Za vsa dodatna pojasnila so dostopni na telefonski številki 07 495 3397 ali elektronskem naslovu: vojasnica.cerklje@mors.si.