Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

13.09.2021 / Zanimivo

Obvestilo ZD Brežice glede uporabe 3. odmerka cepiva proti COVID -19

Deli na FBNatisni

V skladu s Priporočili za cepljenje proti COVID-19 Nacionalnega inštituta za javno zdravje (6.9.2021) se oskrbovancem DSO ter osebam, starim 70 let in več, in posebej ranljivim kroničnim bolnikom, ne glede na starost, priporoča uporaba 3. odmerka cepiva proti COVID -19.

Prav tako je cepljenje s tretjim t. i. poživitvenim odmerkom možno tudi za vse ostale, ki so opravili osnovno cepljenje proti COVID -19.

Za tretji odmerek se uporabi mRNA cepivo, s priporočenim presledkom med osnovnim cepljenjem in tretjim/poživitvenim odmerkom vsaj 6 mesecev.

Glede na to, da uporaba 3. odmerka cepiva še ni registrirana, mora oseba, ki želi prejeti 3. odmerek cepiva izpolniti priloženo izjavo.

Za osebe s presejanimi organi ter težje imunsko oslabljene osebe (bolniki s presejanimi organi, tudi pred planirano presaditvijo; bolniki z določenimi rakavimi obolenji; bolniki z redkimi boleznimi, ki povečujejo tveganje za okužbo; odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo 5. stopnje) se priporoča 3. odmerek cepiva proti COVID -19 kot dodatni odmerek osnovne sheme. Priporočeni presledek med osnovnim cepljenjem in 3. odmerkom je 4 tedne.

Na podlagi predhodne uradne zdravstvene dokumentacije (cepilna knjižica, drugo dokazilo o opravljenem cepljenju, eRCO) se v elektronski sistem vpiše zaporedna številka odmerka, oz. ko je oseba cepljena s 3. odmerkom, se v elektronski sistem pri podatku za odmerek vnese 3.

Izjava o prejemu cepiva proti COVID