Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

04.02.2022 / Sporočila za javnost

Sprejeta proračuna Občine Brežice za leti 2022 in 2023

Deli na FBNatisni

Občinski svet Občine Brežice je na 21. redni seji 3. 2. 2022 sprejel Odlok o proračunu Občine Brežice za leto 2022 in Odlok o proračunu Občine Brežice za leto 2023. Proračun za leto 2022 je najvišji proračun v zgodovini občine, visok je 43,8 milijona evrov in je rezultat višje povprečnine in višjih sredstev za investicije ter pridobljenih evropskih ter državnih sredstev.

Proračuna Občine Brežice za leti 2022 in 2023 sta investicijsko naravnana, hkrati pa zagotavljata sredstva za vsebine in programe ter različne oblike pomoči občankam in občanom. Sredstva za investicije v letu 2022 znašajo 24,5 milijonov evrov oz. cca 56 % celotnega proračuna in 15,3 milijone evrov oz. 45 % v 2023. Občina je povišala sredstva za spodbude podjetništvu in kmetijstvo, za 10 % je povečala sredstva za krajevne skupnosti, v dveh letih je za projekte participativnega proračuna namenjenih 200.000 evrov.

Nova proračuna prinašata tudi novostisredstva za sofinanciranje izgradnje  malih komunalnih čistilnih naprav (MKČN) tudi za novogradnje, kjer ni možnosti priklopa na kanalizacijsko omrežje in v 2023 novo postavko s sredstvi, namenjenimi za nakup stanovanj za povečanje fonda občinskih stanovanj (načrtuje se nakup do treh stanovanj na leto), zagotovljena pa so tudi sredstva za začetek obnove atletskega stadiona v Brežicah (en milijon evrov v letih 2022 in 2023.

V letu 2022 in 2023 Občina Brežice nadaljuje z investicijami za katere je pridobila evropska in državna sredstva ter investicije, pri katerih sodeluje z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo in Ministrstvom za obrambo. To so projekti Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema v občinah Brežice in Bistrica ob Sotli, izgradnja kolesarskih povezav Brežice - Krška vas – Čatež ob Savi ter kolesarska povezava Brežice – Dobova, nadaljevanje izgradnje pločnika Kalin-Obrežje, izgradnja pločnika Podgračeno in pločnika Ribnica ob obnovi državne ceste, obnova mostu Boršt ter obnova lokalne ceste Cerklje-Črešnjice in izgradnja pločnika.

Občina nadaljuje z obnovo Vodovodnega stolpa, začela bo tudi z urejanjem paviljona ob stolpu. Med večjimi projekti so tudi Vodovod Ribnica-Gaj-Brezje , Vodovoda Križe-Pečice, Vodovod Cerklje 3. faza, Kanalizacija Krška vas, izgradnja rondoja na Černelčevi ulici in projektna dokumentacija za izvenivojsko križanje Brezina.

Občina zaključuje investicijo gradnje novih vrtcev v Dobovi in Artičah. Nadaljevala bo z dozidavo šole v Artičah, pripravo dokumentacije za šolo v Globokem, zagotovljena so tudi sredstva za izdelavo dokumentacijo za urejanje prostorov v šolah v Pišecah in v Kapelah.

V 2022 in 2023 se nadaljuje z urejanjem javne infrastrukture po vseh 20 krajevnih skupnostih v občini (lokalne ceste, javne poti, pločniki, javna razsvetljava, vodovodi, kanalizacije). Občina bo investirala tudi v večnamenske domove, v primarno zdravstvo (dozidava objekta Zdravstvenega doma Brežice), športno infrastrukturo (atletski stadion, veslaška steza, vodni center), uredila bo javno pralnico, dnevni center za starejše občane, …

Ob investicijah bo občina zagotavljala sredstva za podporo gospodarstvu, turizmu, kmetijstvu ter društvom in občanom.