Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

14.02.2022 / Sporočila za javnost

Pozitivno mnenje Državnega sveta RS za mestno občino je korak v smeri proti cilju - statusu mestne občine

Deli na FBNatisni

Predstavniki Državnega sveta RS so na današnji seji Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, na kateri je bil prisoten tudi župan Občine Brežice Ivan Molan, podali pozitivno mnenje k predlogu, da Občina Brežice postane mestna občina, kar je nadaljnji korak v smeri prizadevanj pridobitve statusa mestne občine. Dokončna odločitev glede naziva mestne občine je sedaj v rokah poslancev Državnega zbora RS.

Ob podani pobudi za ustanovitev mestne občine Krško je svoj predlog oblikovala tudi občina Brežice, zanjo je pobudo vložil brežiški poslanec in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Žal je bila prvič podana pobuda zavrnjena z obrazložitvijo, da je predsednik Zorčič vložil dopolnilo zakona v neskladju s poslovnikom državnega zbora.

Zato je bila 21.12.2021 na pobudo občine Brežice ponovno vložena pobuda za mestno občino. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je decembra lani vložil identičen predlog spremembe Zakona o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij, kot ga je v 2021 uspešno vložil poslanec SNS Dušan Šiško v imenu občine Krško. Verjamemo, da je ustanovitev mestne občine Brežice pomembna ne le za krepitev Brežic, temveč tudi za krepitev celotne regije Posavje, kjer bosta dve močni mestni občini prispevali k še hitrejšem razvoju v tem delu Slovenije ob jugovzhodni meji države. Verjamemo, da za odločanje o predlogu za ustanovitev mestne občine Brežice ni več ovir, saj bo glasovanje tudi dokaz, da je državni zbor dosleden pri svojih odločitvah, enako tudi za posavske poslance, ki javno ves čas zagovarjajo enotnost svojega dela, ko gre za korist občin v Posavju.

 

več o razlogih za mestno občino - https://www.brezice.si/sl/novice/2021122110404147/